IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раница за летене

Новозеландска компания пуска в масово производство свое изобретение – реактивен летателен апарат във формата на раница

16:05 | 25.02.10 г.
Раница за летене
Новозеландската компания Martin Aircraft намери инвеститор и скоро ще започне производство на реактивни летателни апарати за индивидуална употреба под формата на раница за гръб. Първоначално, компанията планира да произвежда 500 броя от превозните средства годишно.
 
Цената на всяко устройство ще бъде повече от 75 хил. долара.
 
Въздухоплавателното средство е измислено от създателя на компанията Глен Мартин и бе показано и демонстрирано през лятото на 2009 година. Експериментът бе осъществен с тегло от 115 кг. Пълен резервоар с гориво може да стигне за полет, дълъг 30 минути. През това време пилотът на раницата ще бъде в състояние да преодолее разстояние от 48 км.
 
Устройството може да издигне човек до височина от почти 2,5 километра. Поради малките размери на раницата и устройството й за управление не се изисква специален документ за управление.
 
Очаква се първите клиенти на изобретението да са спасителни служби, но не е изключено интерес да проявят и физически лица, които също да пожелаят да се сдобият с машината. Според създателя на летящата раница апаратът е с голям потенциал за използване и от въоръжените сили, съобщава вестник Daily Telegraph.
 
Интерес към иновативния продукт е проявила международна самолетостроителна компания, чието име не се съобщава. Тя е влязла в ролята на инвеститор и е финансирала производството на реактивния апарат.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още