IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето е на смартбуците

Устройствата са хибрид между смартфона и нетбука, в евтин ценови клас са и скоро ще залеят пазара

12:10 | 24.02.10 г.
Модел Smartbook на Qualcomm
Модел Smartbook на Qualcomm
През 2015 г. светът ще бъде залят от 163 милиона смартбука – устройства, подобни на нетбуците, но в по-евтин клас от тях. Това бе съобщено в доклад на компанията за анализи на пазара ABI Research.
 
За сравнение през 2009 г. са били произведени 33 милиона нетбука. Ако производството върви по същия начин, през 2015 г. смартбуците ще превъзхождат сегашния брой на нетбуците пет пъти.
 
Смартбуците са мобилни устройства, които съчетават характеристиките на смартфоните и нетбуците. Те се различава от нетбука по това, че са снабдени с мобилен процесор и работят под мобилна операционна система, батерията им издържа цял ден, екранът е между 5 и 10 инча, могат да имат отделна или тъчскрийн клавиатура и GPS. Макар че първите модели смартбук се появиха на пазара през 2008 г., досега те на практика не се произвеждаха масово.

Смартбуците имат консумация на енергия, която е сравнима с тази на мобилните телефони. Устройството винаги е свързано към интернет посредством Wi-Fi или 3G клетъчна мрежа. Цената на смартбука е сравнително ниска и при започване на масово производство ще бъде не повече от 200 долара.
 
В асортимента на производителите сматбукът не попада в отделна категория от останалите сходни продукти, тъй като различните модели могат да се различават много един от друг както по функции, така и по характеристики, както нетбуците, ноутбуците и таблет компютрите, но класът им на преносими компютри е един и същ.
 
Като един от най-големите участници на пазара, свързани със смартбуците, ABI Research посочват Qualcomm, които произвеждат мобилния процесор Snapdragon, както и Nvidia, известната мобилна платформа Tegra. На пазара за производство на смарт компютрите роля играят и компании, занимаващи се с разработването и производството на полупроводникови елементи - по-специално, Freescale и Texas Instruments. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още