IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново поколение принтер

Копирната машина не се нуждае от мастило, хартия и други консумативи благодарение на нова технология

11:28 | 09.02.10 г.
Ново поколение принтер
Японската компания Sanwa Newtec е създала нов принтер - PrePeat RP-3100 II, за който не са нужни мастило, тонер, барабан и други консомативи, съобщи изданието OhGizmo!.

Не е необходима и обикновена хартия. Вместо нея PrePeat използва много тънки и гъвкави листа от специално разработена пластмаса. Печатащата глава нагрява листа в необходимите точки, което се проявява в промяна на цвета.

Когато напечатаният документ стане ненужен, листът може отново да се постави в принтера. Той нагрява листа до друга температурна стойност и така връща на "хартията" предишния й вид. След това на стария, изписан лист, може буквално с едно движение веднага отново да се печата.

Не може да се каже, че японският принтер ще икономиса на собственика си големи средства, тъй като екоапаратът струва над 5 500 долара, а всеки пластмасов лист с формат A4 за него - по 3,3 долара. Листовете се продават в пакет по 1 000 бройки. От друга страна обаче подобен лист може да се използва 1000 пъти, твърдят японските инженери.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още