IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джаджите на 2010

От 3D телевизори до мобилна видео конферентна връзка и електронни книги – последните решения в технологията изненадват и очароват почитателите на креативните творения

16:34 | 11.01.10 г.
Джаджите на 2010
Макар проучванията да сочат, че сред хората има и такива, които са разочаровани от технологичния напредък на науката в последните няколко години, инженерите не спират да изненадват с разработките си и все по-амбициозните си проекти, свързани с лазерна клавиатура, вкарване на телевизията в колата, 3D приемници, електронен вестник и други. Какво може да ни предложи 2010 година от към технологични иновации? Ето само малка част от изненадите.
 
3D телевизор Mitsubishi 82 – инчов, цена – 4 999 долара
С последния си продукт за домашно кино компанията дава заявка за участието си в телевизионната революция, която мнозина предвиждат да се случи през тази година. От Mitsubishi се надяват да достигнат конкурентите си от Sony, Panasnic и Samsung с новата си разработка 3-D Readrt DLP TV.

Новото поколение телевизори ще изисква зрителите да носят специални очила. По всяка вероятност те ще трябва да се отърват от последните си модели LCD екрани и да заделят значителна сума за новата джаджа.
 
Добрата новина тук е, че както при повечето технологии, така и тук цените падат бързо – най-вероятно до средата на тази година стартовата цена на модела на Mitsubishi ще падне под 3000 долара, което ще изстреля компанията сред водещите фирми, предлагащи 3D приемници. В допълнение ще припомним и съобщението на спортния канал ESPN, който обяви излъчването на 84 спортни събития тази година в 3D формат, както и сътрудничеството между Discovery Communications, Imax и Sony, които планират пускането на развлекателен 3D канал.
 
VPhone – 2010 година може да се окаже и годината на видео телефонните разговори. Компания за електроника от Юта, САЩ, планира пускането на мобилен телефон за провеждането на двупосочни видеоразговори. Устройството ще има и редица приложения и опция за мултимедийни прожекции освен конферентните разговори.
 
Телевизия в колата – телевизионните предаватели вече излъчват сигнали, които могат да бъдат декодирани и приемани без проблем от устройства, които се намират в кола например. Такава джаджа е Cio LCD телевизорът, който е по-малък от екрана на нетбук и единственото, което трябва да направите, е да го поставите в колата, вана или кемпъра, да изпънете антената, да настроите звука и да хвърляте по едно око на програмите. За любителите на дългите пътешествия това е удобен начин за прекарване на времето.
 
Електронен вестник – устройството, наречено Skiff Reader, е продукт от съвместната дейност на компаниите Sprint и нюйоркската Skiff LLC. С него може да сваляте книги онлайн, както и вестници и списания, а резолюцията на екрана е толкова висока, че идеално имитира мастилото на страницата. Джаджата ще бъде свързана с базата данни на Sprint 3G, което гарантира бърз достъп до всякакво съдържание от книги и преса.
 
Тъчскрийн за десет пръста
22-инчовия екран работи на принципа на всички останали тъчскрийнове на iPhone и HP TouchSmart PC. Този екран обаче може да се справи с работа на десет пръста, които шарят по него едновременно. Моделът се нарича M2256PW и може да се използва не само за забавления, но и в сфери като инженерство и медицина.

Предвид с колко информация може да борави този модел и удобството му, няма да е чудно, ако през тази година станем свидетели на все повече устройства с тъчскрийн.
 
Най-портативната сред портативните клавиатури
Английската компания Light Blue Optics разкри по какво ще работи през тази година – доста амбициозен модел свръх портативна клавиатура. Компанията разработва система за прожектиране, която може да създава образ на напълно функционална клавиатура върху всякаква плоска повърхност като маса, на под и други. Технологията използва лазери, които създават образите в холографията, и улавят всяко движение на ръката, която ще борави с портативната клавиатура.
 
Проектът обаче все още буди въпроси – идеи за такова устройство има още от началото на века, които за жалост са с незадоволителен успех. Усилията обаче явно си заслужават.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още