IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безжично електричество

Иновационната технология вероятно ще навлезе на пазара през следващата година и ще направи възможна безжичната връзка с електрическата мрежа

12:33 | 07.12.09 г.
Безжично електричество
На мнозина се е случвало да се събудят от шума на мобилен телефон, който издава продължителен дразнещ звук, когато трябва да бъде зареден. Устройството може да бипка тиранично часове наред и да изкара всеки извън кожата му.

Вместо просто да се дразни, Марин Солячич се удивил от факта, че неговият, както и милиони други мобилни телефони по целия свят, се намират в непосредствена близост до електрическата мрежа и се нуждаят от един досаден кабел, вместо да могат да се заредят безжично, също както лаптопите например имат Wi-Fi.

Професорът по физика задълбал в проблема и установил, че ако успее да накара две магнитни полета да резонират, те ще могат да станат проводници на електричество. С две големи магнитни бубини той успял да прекара 60 вата през стая, захранвайки електрическа крушка. Компанията, за която Солячич работи, бързо патентовала откритието му и започнала производството.

Продуктът е наречен WiTricity (Wiтричество), по него работят 15 човека и все още е в процес на разработване, но вече има първите си клиенти. Един от основните въпроси на които е безопасността.

„Въпросът със сигурността е наистина голям. Хората си мислят, че пускаме ток във въздуха, а те се страхуват от това“, обяснява изпълнителният директор на проекта Ерик Гилър.

Всъщност бубините превръщат електричеството в магнитни полета, а после отново в електричество. Магнитните полета си взаимодействат слабо с хората в помещението, но те не са нищо по-различно от въздуха. Гилър демонстрира безопасността на откритието като застава между две бубини, за да покаже, че между тях не протича опасно напрежение.

На конференцията на Nikkei в Токио през октомври тази година беше направена демонстрация със захранването на 1 000-ватова прожекционна лампа по същия метод – доста по-енергоемка от 60-ватовата крушка при първия опит на Солячич.
 
„Напредваме стремително по кривата на нарастване на възможностите ни“, казва Гилър пред CNN.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още