IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плазмени монитори срещу LCD: разгара на битката

Макар технологията на LCD мониторите да напредва бързо, плазмените остават по-добрият вариант ако целта е голям екран

14:36 | 13.11.09 г.
Плазмени монитори срещу LCD: разгара на битката
Mac срещу PC, наема срещу собствеността или Rolling Stones срещу Beatles - големите спорове никога не замират, само се разгорещяват във форуми и от постинги на фенове. На пазара на модерните технологии се зароди нова дилема – плазмените екрани срещу LCD мониторите.

Независимо че продажбите на плазмени екрани намаляват, тази технология е все още далеч от изчезване и дебатите кой е по-удачният избор от двата монитора продължават.

Независимо от твърдението, че плазмените екрани произвеждат по-качествена картина с наситено черно и по-добра визуализация на движенията, технологията на LCD мониторите напредва бързо. За мнозина не е дори въпрос на преимущества, а по-скоро объркване кой от двата типа да изберат. Което е съвсем разбираемо имайки предвид, че технологиите продължават да се развиват, недостатъците изчезват и цените падат стремително.

Продажбите на LCD мониторите се покачват, което кара привържениците на тези монитори да обричат бъдещето на плазмените екрани. Производителите обаче обясняват, че ръстът се дължи предимно на засилените продажби на малките екрани.

Изминалата година беше изключително успешна за плазмените екрани, споделя Пол Рейд от Panasonic. За последните две години инженерите от Samsung са намалили разхода на електроенергия с 40%. Те са конструирали моделите си по-тънки от досегашните.

Какви обаче са разликите между двата екрана?
Всъщност – не големи. Ако ви трябва голям екран (46-инчов или по-голям), плазменият е добър избор. По-малък излиза по-скъпо, а и предимствата на LCD варианта стават по-конкурентоспособни.
 
Основната разлика между двата вида монитори е технологията backlighting, която е форма на осветяване при LCD екраните, а при плазмените я няма. Предимствата на LCD екраните са по-голям избор от размери, по-ясен образ с по-малки размери на пикселите, енергоспестяване. Самите монитори са и по-тънки и по-ярки. Недостатъците са по-ограниченият набор от цветове, по-лошо улавяне на движенията както и по-големи разходи за по-голям екран.

Преимуществата на плазмените екрани са по-естествени цветове, добре пресъздаване на движенията, по-ниска цена за по-голям екран и по-добър контраст, както и добро пресъздаване на черния цвят.

Недостатъкът при този тип монитори е че изисква повече енергия, по-голямо и тежко е самото тяло, както и това, че производството на по-малки монитори се оскъпява.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още