IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OLED монитор

В края на година на пазара се очаква излизането на най-големия до сега органичен телевизор с диагонал на екрана 38 см.

15:06 | 10.11.09 г.
OLED монитор
Корейската компания LG Display ще пусне до средата на ноември телевизор с органични светодиоди с диагонал на екрана 38 см, съобщи изданието OLED-display.net.

Устройството ще бъде най-големият масово продаван OLED телевизор в света. Стойността му ще е 2 500 долара.

Едновременно със съобщението за пускане на органичните телевизори от LG станаха известни и плановете на друг голям производител на бяла и черна техника Samsung Mobile Display за създаване на нова производствена линия. Тя ще позволи компанията да пусне OLED телевизор с два пъти по-голям дисплей – до 76 см. Инвестицията в този продукт е в размер на 1,3 млрд. долара.

Екраните OLED се правят на база органични светодиоди, основна част от които е въглеродът. През органичните съединения се пуска електричество и така образът излиза на екрана. Този тип екрани имат преимуществото да съчетават качествата на всички известни до сега технологии, без да притежават нито един от техните недостатъци – сигналът е ярък, възпроизвежда плавно движенията, а самият телевизор е енергоспестяващ и със сравнително ниски разходи за производство. Дисплеите са много тънки и дори гъвкави.
 
Технологията за производство на органични екрани е сравнително нова. До скоро съществен недостатък на OLED мониторите бе краткият живот на органичните светодиоди, който не надвишаваше 5000 часа (като при халогенните крушки), както и високите производствени разходи, които обаче с напредването на технологиите значително намаляха.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още