IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лодка на батерии

Първата електрическа лодка вече е факт, а зареждането на резервоара й ще струва едва 5 евро

16:16 | 28.10.09 г.
Лодка на батерии
Електрическите двигатели не са запазена марка само за електроавтомобилите. На пазара излезе и първата лодка на батерии Nimbus 27 E-power.
 
Пълното зареждане на електрическия акумулатор на плавателния съд отнема 4 часа ако мрежата, която използвате, е 400V. При стандартната европейска електропреносна система от 220V нужното време за зареждане нараства на 28 часа. Животът на батериите стига за 3 000 презареждания, което означава, че Nimbus 27 E-power може да ползва 10 години едни и същи батерии.

Лодката е дълга 8,23 метра и не оставя в околната среда никакви вредни емисии от гориво, а средно цената за едно зареждане на батериите струва...5 евро. Разстоянието, което може да изминете с пълни батерии, е 37 километра, а максималната скорост, която развива плавателният съд, е 27 възела.

„Съвсем скоро ще представим ново поколение батерии, които ще ни позволят да удължим двойно работата на двигателя. Това ще направи електрическите модели лодки напълно конкурентоспособни на останалите, които се движат с гориво“, казва Томас Бергфьорд, изпълнителен директор на Electroengine AB – компанията, която произвежда батериите за лодката.

Цената на електрическата лодка ще бъде с 30 до 40% по-висока от цената на дизеловия вариант, който е около 50 хил. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още