IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще замества имигрантите с роботи помощници

Toyota и Honda вече са утвърдили програми за изграждане на хуманоидни роботи помощници, които ще имат все по-голямо значение за японската икономика

10:17 | 10.08.09 г.
Роботът Hal. Снимка: Cyberdyne
Роботът Hal. Снимка: Cyberdyne

Роботите асистенти ще са мащабна нова индустрия и начин, по който японското правителство ще работи по икономически въпроси и тези, свързани със здравеопазването, повдигнати от сериозното застаряване на населението в Япония.


Вместо да се примири с икономически спад или да позволи голям приток на имигранти, които да компенсират намаляването на населението, Япония смята да се въоръжи с роботи помощници, пише Financial Times.


Стратегията е оповестена в доклад, публикуван от правителството тази година.


До 2025 г. над 30% от населението на Япония ще е на над 65 години... В същото време броят на децата ще продължава да намалява, което ще доведе до недостиг на работна ръка, която да се грижи за по-възрастните и хората с увреждания и това ще увеличи бремето за всеки работник в сферата на здравеопазването”, се казва в документа.


В тази среда роботи, които да подкрепят независимостта на хората, и автомобили, които да се използват лесно, ще бъдат от съществено значение”, се казва в текста.


Toyota и Honda имат вече утвърдени програми за изграждане на хуманоидни роботи помощници. Компаниите Sumitomo и Fuji Heavy Industries, която произвежда автомобилната марка Subaru, се опитват да реализират на пазара роботи чистачи. От Panasonic пък ще представят на пазара в Япония робот, които ще служи като аптечен пункт и считат роботиката за обещаващ бъдещ пазар.


Един от последните набези в роботиката е изобретението на компанията Cyberdyne, наречено Hal. Това е изкуствен скелет, което се прикача към човешкото тяло и подпомага неговото движение. Hal се състои от няколко бели пластмасови греди с мотор във всяка свръзка, по подобие на структурата на хълбока и лакътя, които се завързват от външната страна на ръцете и краката, за да дават допълнително сила.


На практика можеш да вдигнеш 40-килограмов товар просто така”, показва служител от Cyberdyne, повдигайки молив от бюрото.


Това е само физическата част от изобретението. Hal, освен това засича и интерпретира електрически сигнали от мозъка, които изпращат команди за движение на ръка или крака и активира едновременно с това външния скелет.


Hal излезе на пазара миналия месец. Средната цена е 170 хил. йени (1750 долара) месечен наем за петгодишен период. Само един крайник струва 150 хил. йени, докато цялата екипировка е на цена от 220 хил. йени. Роботът се използва в три болници в Япония и от Cyberdyne работят с партньори от Дания за въвеждането на продукта на европейския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още