IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хартията вече е отживелица

Надписите върху новата материя, създадени с ултравиолетова писалка, изчезват след определен период от време

17:16 | 09.07.09 г.
Хартията вече е отживелица
Откакто все повече документи се публикуват в електронен вид, учените влагат много усилия,  за да направят различни аналози на хартията. Физици от университета Нортуестърн в Еванстън, Илинойс, са разработили материал, позволяващ да бъде написан текст, който изчезва сам след зададен период от време.
 
Подробно описание на необичайния аналог на хартията може да се прочете в статия на изследователите в сп. Angewandte Chemie. 
 
В основата на новия материал са залегнали златни наночастици, покрити с "влакънца" от молекули азобензол, съобщи New Scientist. Под въздействието на ултравиолетова светлина тези молекули променят разположението си в пространството. В  резултат наночастиците се приближават една към друга. Цветът се променя с намаляване на разстоянието. От червен става виолетов, а след това син. Когато наночастиците се доближат съвсем, цветът напълно се изгубва.
 
За да създадат аналога на хартията, специалистите са поставили слой "влакнести" наночастици в гел, затворен между две пластмасови пластини.
 
Като използват ултравиолетова "писалка", учените могат да създават изображение, което постепенно изчезва, след като въздействието на лъчите спира. Времето на живот на надписа или на рисунките се контролира от плътността на молекулите, нанесени на наночастиците.
 
Стойността на създаването на такива материали често е няколко милиона долара.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още