IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3D принтерите - новата заплаха за филмовата индустрия

Нелегалното принтиране на играчки на филмови герои може да се окаже голям удар срещу приходите на студиата

15:43 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

DreamWorks Animation изгради своето подразделение за потребителски продукти, с цел то да помага на компанията, когато някой филм не се представи достатъчно добре. Потребителските стоки могат да превърнат едно хитово заглавие в дългогодишен източник на приходи.

Приходите на Disney от подобен тип продукти през второто фискално тримесечие достигнаха 971 млн. долара, до голяма степен благодарение на играчките, свързани с хита „Замръзналото кралство“, които се радваха на високи продажби повече от 18 месеца след излизането на филма. (Версии на моделите на героите Елза и Олаф от тази продукция са на разположение за изтегляне от няколко сайта за 3D принтиране). Говорителите на двете компании отказват да коментират творенията на феновете, които са достъпни онлайн.

Досега Холивуд избягваше сериозните правни действия срещу ентусиастите, занимаващи се с 3D печат, като внимаваше да не повтори грешките на музикалната индустрия, която съди феновете за споделяне на песни онлайн. Част от директорите на отделите за потребителски стоки във филмовите компании твърдят, че наблюдават внимателно тенденциите, въпреки че все още не са съвсем наясно как точно да реагират. Част от играчите в индустрията, като Paramount Pictures, Marvel Studios и Warner Bros, са започнали да санкционират пусканите от феновете 3D продукти след пускането на нови филми.

3D принтирането става все по-евтино и по-достъпно. Очаква се около 217 хил. 3D принтера да бъдат продадени тази година – над два пъти повече от миналата година според Gartner. Очаква се броят да нараства двойно всяка година от тази до 2018 г. Евтините модели, струващи под 1000 долара, също стават все по-разпространени. За създаването на схемите за печатане на обекти пък може да се използва безплатен софтуер.

Експертите по право твърдят, че е трудно да се определи към кого трябва да бъде насочено обвинението – към човека, който стои зад концепцията на проекта, към този, който е написал кода, или към онзи, който борави с 3D принтера.

Сред големите проблеми пред индустрията е и фактът, че проследяването на 3D файловете е изключително трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още