IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как технологиите са готови да променят четенето?

Специална книга създава физически усещания у читателя

16:14 | 02.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;http://scifi2scifab.media.mit.edu/</p>

Снимка: http://scifi2scifab.media.mit.edu/

Четенето може да се превърне в изцяло ново преживяване и то съвсем скоро благодарение на специална книга, която създава физически усещания, базирани на историята в нея.

Проектът, наречен „Sensory Fiction” е дело на MIT Media Lab. Идеята е читателят да носи жилетка, която използва ефекти като светлина, вибрации, температура и натиск, за да създаде специфични физически усещания. По този начин четящият ще съпреживява още по-силно написаното.

Чрез предварително програмиране сензорите на жилетката и на малките двигатели в нея различните действия ще се извършват в точния момент, съобщава Mashable.

Така, ако героят е влюбен, жилетката може да започне да вибрира, за да увеличи сърдечната честота на читателя. Ако пък в историята се говори за студено време, устройството може да понижи температурата на кожата на читателя, за да го потопи в атмосферата.

Оборудването включва и 150 светодиода, разположени върху корицата на книгата, които светят отново на база на сюжета.

До момента по този начин е програмирана една единствена история - „The Girl Who Was Plugged In”на Джеймс Типтрий.

Масачузетският технологичен институт не е единственият, който експериментира с интерактивното четене. Disney също има амбиции в тази област – компанията експериментира с книги, които си взаимодействат с материални обекти, които четящият контролира. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още