IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Assa Abloy работи по електронните ключалки на бъдещето

Виртуални ключове ще позволяват отваряне на врати с едно докосване върху екрана на мобилните телефони

16:38 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Собствениците на фирми ще имат възможност да отключват и заключват помещенията си дистанционно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Собствениците на фирми ще имат възможност да отключват и заключват помещенията си дистанционно. Снимка: Ройтерс

Въпреки бързото темпо на развитие на технологиите, които промениха много потребителски стоки, ключалката на входната врата и самият ключ почти не са се променили от 80-те години насам, пише Ройтерс. Скоро обаче и това ще се случи с въвеждането на виртуални ключове в т. нар. "облаци" от данни. Стига само най-голямата фирма от бранша да успее да осъществи плановете си.

Базираната в Стокхолм Assa Abloy, която произвежда една от всеки десет ключалки в света, стои зад марки като Yale. Технологията, която тя разработва в момента, ще позволи на клиентите ѝ да отварят врати с едно докосване върху екрана на мобилните си телефони, а посетителите ще могат да свалят ключ онлайн. Собствениците на фирми пък ще имат възможност да отключват и заключват помещенията си дистанционно.

Електромеханичните ключалки, като например ключовите карти в хотелите, в момента представляват близо половината от общите продажби на Assa Abloy в сравнение с 13% преди 10 години. Фирмата е убедена, че това е само началото на едно нарастващо търсене от страна на потребителите на по-гъвкави и високотехнологични механизми за заключване.

В момента служителите на компанията изпробват различни версии на виртуалните ключове, сваляни на мобилни телефони, с които вратите могат да се отварят или затварят с едно докосване на телефона. Фирмата работи и по варианти, при които телефоните с блутут или безжична връзка могат автоматично да отварят врати в рамките на определено разстояние.

Други ключове пък могат да се настройват да се включват на определена дата или пък срокът им на действие да изтича на друга дата, което означава, че човек, който е наел апартамент, например, вече няма да има нужда да връща ключовете на собствениците в края на престоя си.

Дигиталните ключове могат да бъдат вграждани в SIM карти, в софтуер или пък в самия телефон благодарение на технологията Near Field Communication (NFC). От американската изследователска компания ABI Research прогнозират, че броят на устройствата с NFC ще надхвърли 500 млн. през 2014 г.

Новата технология може да увеличи и приходите на Assa Abloy. Докато традиционните ключалки издържат обикновено 40 години, електро-механичните имат живот от 10-15 години. Освен това използването на софтуер и по-капризна потребителска електроника означава, че продуктите ще трябва рутинно да бъдат подменяни или осъвременявани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още