IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо потребителите на Tor трябва да внимават

Едва ли услугата е панацея за хората, търсещи анонимност в интернет пространството

14:04 | 06.08.13 г.
Защо потребителите на Tor трябва да внимават

Нещо голямо потъна в дълбоката интернет мрежа през миналия уикенд - изглежда няколко скрити уебсайтове изчезнаха, вероятно поради свалянето на хостинг компания в Ирландия, пише Bloomberg.

Има много слухове, но най-вероятно става въпрос за компрометиране на браузъра Tor, използван често от хора, които не искат да бъдат следени в интернет.

Tor е мрежа от временни тунели, хоствана от доброволци, чиято цел е да позволи на потребителите да браузват в интернет анонимно. Въпреки че има много положителни качества, като например да помага на журналисти и дисиденти да не бъдат следени в репресивни държави, характеристиките на Tor също така позволяват използването му и в т. нар. дълбока мрежа - паралелен онлайн свят на този, който се индексира от търсещите машини.

Tor се използва най-лесно чрез Tor Browser Bundle, който включва модифициран браузър, базиран на Firefox. Хората, посещаващи сайт от дълбоката мрежа - вероятно нелегален, най-често използват подобен браузър, за да намерят търсеното от тях съдържание. Съдържанието често е качено на ".onion" сайтове, които могат да бъдат намерени и достъпени единствено по подобен начин.

Какво се случи през уикенда? Първо, доброволците в проекта Tor започнали да получават информации около полунощ в неделя, че "голям брой скрити адреси са изчезнали напълно от мрежата". Според публикации в блогове на потребителите на мрежата, това се дължало на свалянето на компания за скрит хостинг.

В същото време в събота Irish Independent съобщи, че САЩ искат екстрадирането от Ирландия на мъж на име Ерик Еоин Маркес, заподозрян в разпространение на детска порнография в интернет. В Reddit новината бе публикувана под заглавие "основателят на Freedom Hosting е арестуван".

Оттук нататък започват слуховете. Според някои Марк управлявал компанията за хостинг на скрити услуги на име Freedom Hosting, която предоставяла пространство в сървърите си за всеки, който пожелае, включително сайтове за детска порнография. ФБР го хванали и спрели услугата, като премахнали незаконните сайтове и половината от скритите .onion сайтове.

Хората, които стоят зад проекта Tor, приемат случилото се много сериозно не защото са въвлечени в нещо незаконно и долно - между проекта и администраторите на Freedom Hosting няма абсолютно никаква връзка, а защото една широко използвана версия на Tor Browser Bundle може би има сериозен недостатък.

Mozilla също публикува кратко съобщение в блог, в което заяви, че е "уведомена за потенциална уязвимост от гледна точка на сигурността във Firefox 17". От компанията добавиха, че проучват проблема.

Според експерти по компютърна сигурност, цитирани от специалистът Брайън Кребс, зловредният софтуер, промъкващ се през дупката във Firefox 17, всъщност не изпълнява никакви команди. Вместо това той просто намира истинския IP адрес на потребителите, вероятно за да ги идентифицира. Тази теория отговаря на идеята, че веряотно източникът на този софтуер са правоохранителните органи, а не престъпни кръгове, и това със сигурност се връзва с новината за удара срещу сайтовете за детска порнография.

Случката изважда на дневен ред един сериозен проблем около стремежа за анонимност в интернет: въпреки че някои хора искат анонимност за законни и положителни цели, целта на други е да маскират свои незаконни и вредни дейности. Освен това тя напомня, че Tor едва ли е панацея за хората, желаещи да запазят анонимността си в интернет. Въпреки че услугата със сигурност помага доста за избягване на следенето в мрежата, от време на време в нея изникват недостатъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още