IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lumia 925 – по-тънкият и лек модел на водещия смартфон на Nokia

Създателите на новия модел обаче са ограничили и част от функциите му, за да постигнат желания външен ефект

23:36 | 14.05.13 г. 1
<p>
	изпълнителният вицепрезидент за смартфоните в Nokia Джоу Харлоу представя новия модел Lumia 925. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

изпълнителният вицепрезидент за смартфоните в Nokia Джоу Харлоу представя новия модел Lumia 925. Снимка: Ройтерс

Макар че основната камера на Lumia 925 предлага същата резолюция от 8,7 мегапиксела и технологията за стабилизиране на образа „плаващи лещи“ както досега, има и една промяна. Оптичната система представлява леща от 6 слоя пластмаса, през която преминава светлината, преди да достигне сензора за изображението, като всеки от слоевете помага да бъде коригирано изкривяването на образа. До момента камерите за смартфони от горния пазарен сегмент имаха лещи с 4 или 5 слоя.

„Всеки елемент пречупва светлината по малко по-различен начин“, заяви Юха Алакарху, ръководител на отдела за техниката на изображението в компанията. „Пряката полза за потребителите е, че се получава по-ясен образ“, обясни Алакарху.

Той добави, че подобреният софтуер, който ще бъде достъпен и за останалите модели Lumia с операционна система Windows Phone 8, осигурява други облаги. „Максималният ISO диапазон за изображенията варира от 800 до 3 200, което означава, че можем да предлагаме по-ясни образи при слаба светлина, докато контролираме шума“, подчерта Алакарху. „Също така подобрихме значително нашите алгоритми за цветове и експониране“, уточни той.

Разработките вероятно са в отговор на критиките от рецензенти, че изображенията на Lumia 920 изглеждат „избелели“ и „много слаби“ в сравнение с тези на  HTC One, Samsung Galaxy S4 и iPhone 5.

Според компанията за пазарни проучвания IDC продажбите на смартфоните на Nokia са намалели до 6,4 млн. броя през първото тримесечие на 2013 г. от 11,9 млн. за същия период на предишната година, което представлява спад от 46%. Данните показват, че вследствие на това пазарният дял на финландския производител е намалял до 3%, докато Samsung, LG, Huawei и ZTE се наслаждават на ръст.

Данните увеличават натиска върху мениджърския екип в компанията. „Моля Ви, поемете по нов път“, призова един от инвеститорите по време на годишното събрание в Хелзинки.

Въпреки усилията на Microsoft търсенето на Windows Phone остава далеч зад това на Android и част от анализаторите вече предвиждат промяна при Nokia.

От IDC обаче смятат, че подобен ход би бил преждевременен. „Nokia започва да вижда първите положителни резултати“, заяви Франсиско Джеронимо, директор на проучванията на европейските мобилни устройства в IDC. „Наскоро те прогнозираха ръст от 30% в продажбите на мобилните устройства Lumia през второто тримесечие и ако продължат да растат с това темпо, ще напреднат чувствително. На този етап е прекалено рано да инвестират в Android и да започнат всичко отначало, но ако до 6 месеца продажбите не се увеличат, може да им се наложи да преосмислят стратегията си“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още