IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфоните със стъклени екрани ще се появят до края на годината

Те ще открият пътя към напълно прозрачни устройства, смята тайванска компания

11:52 | 11.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смартфоните със стъклени екрани ще се появят до края на годината

Още до края на годината на пазара може да се появят частично прозрачни стъклени смартфони. Така поне твърди Сам Ю – изпълнителен директор на тайванската компания Polytron Technologies, пред PC World.

Фирмата дори показа прототипен телефон, който обаче не е работещ. Тъй като не всички компоненти, ползвани в телефона, могат да бъдат направени невидими, стъклената технология на компанията може да даде възможност на част от смартфона да бъде прозрачна, а останалата част да остава скрита под капака. Непрозрачни засега остават редица компоненти, като батерия, камера, карти за памет. Основната част обаче – екранът, задължително е прозрачна.

Формата на настоящите телефони ще бъде запазена, но няма да е обвита в пластмаса или метал. Polytron предлага на производителите да изградят своите продукти със специално проектираното стъкло, което може да съдържа почти невидими електрически пътечки, създадени с помощта на патентована от компанията технология.

В резултатът може да се получи прозрачен ефект, т.е. телефонът да стане почти напълно прозрачен, казват от компанията.

„Обичам неща, които са нови и изглеждат прекрасно“, заяви Ю, добавяйки, че патентът за технология е разработен преди 4 години. „Сегашните мобилни телефони са по-тежки, но с това стъкло могат да станат много по-леки“. Ю твърди, че няма представа колко би струвал за потребителите един прозрачен телефон, но смята, че неговата технология ще помогне за създаването на реални прозрачни електронни продукти.

Тайванската Polytron е дъщерно дружество на базираната в САЩ Polytronix и се фокусира изцяло върху стъклените технологии. Един от основните продукти на компанията е „Polyvision Privacy Glass“, който може да преминава от прозрачно състояние в почти непрозрачно „облачно бяло“ с натискане на един бутон.

Редица компании, сред които Samsung, LG и Fujitsu, също показаха подобни концепции, като например двустранно прозрачни сензорни екрани за телефони, или прозрачни дисплеи за лаптопи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още