IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone 5 ще бъде снабден с LTE?

Устройството ще може да ползва мрежата в САЩ, Европа и Азия, пише WSJ

16:10 | 08.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Онова, което липсваше в iPhone 4S, може да бъде вградено в следващия модел - LTE технологията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Онова, което липсваше в iPhone 4S, може да бъде вградено в следващия модел - LTE технологията. Снимка: Ройтерс

Само няколко дни преди публичното представяне на следващото поколение iPhone се появяват нови медийни спекулации. Устройството ще поддържа международния бърз стандарт за връзка LTE и ще функционира с LTE-мрежи в САЩ, Европа и Азия, но не при всеки мобилен оператор там, пише Wall Street Journal в съботния си брой.

LTE предлага значително по-висока скорост на предаване на данни от съществуващите мрежи UMTS. Проблем за производителите на устройства обаче е, че в различните страни често се използват различни честотни диапазони. Така например сегашният модел на iPad, който излезе на пазарите през пролетта, поддържа само използваните в Северна Америка LTE честоти от 700 и 2100 мегахерца. Затова клиентите в Европа трябваше да се откажат от възможността за ултра бърз пренос на данни. Тук LTE трансмисиите работят на 800, 1800 и 2600 мегахерца.

Какви честоти се поддържат от устройството зависи от вградения чип. 

При пускането на пазара на таблета си обаче компанията не заяви ясно веднага, че LTE мрежите няма да може да се ползват навсякъде. Това подложи Apple на масивна критика, а съд в Австралия постанови глоба за компанията в размер на 2,25 млн. австралийски долара (1,8 млн. евро) заради заблуждаваща реклама.

В момента LTE предлага скорости от около 70 мегабита в секунда, докато най-бързите UMTS мрежи доставят до 42 мегабита в секунда. 

Apple ще представи следващия iPhone най-вероятно следващата сряда и ще го пусне няколко дни по-късно на пазара. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още