IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият iPhone – за целия свят

Според последните спекулации новият смартфон ще може да се ползва в мрежите на всички държави и може да има гласово управление

11:10 | 28.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Скоро на пазарите ще се появи наследникът на iPhone 5. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скоро на пазарите ще се появи наследникът на iPhone 5. Снимка: Ройтерс

Слуховете стават все повече, както всеки път, когато Apple представя нов продукт. Според последните спекулации iPhone5 ще бъде световен телефон, който ще може да се ползва в Азия, Европа и всички четири големи мрежи в САЩ - AT&T, Verizon, Sprint и T-Mobile USA, пише влиятелният блог 9to5mac.

Това ще е от полза преди всичко за най-малкия оператор T-Mobile. Ако сделката за придобиването на компанията от AT&T се провали, а тази възможност е все по-вероятна, наличието на iPhone в портфолиото на T-Mobile ще бъде силен аргумент за задържане на клиентите. Правосъдното министерство на САЩ вече подаде жалба срещу планираното придобиване на  T-Mobile от страна на AT&T на стойност 39 млрд. долара и по всичко личи, че до сделка няма да се стигне. Операторът излъчва на различни видове честоти от тези на iPhone4 AT&T, което до този момент не позволяваше употребата на бързата 3G-мрежа от компанията. Ако обаче новият смартфон може да се ползва от всички мрежи, това затруднение отпада.

Все още няма яснота и около друга спекулация – че Apple ще замени досегашните SIM-карти с универсално дигитално решение за достъп, което ще може да се пуска в действие от всички  мобилни оператори. 

Според 9to5mac новият iPhone5 ще има същия процесор като големия си брат – таблета iPad2. Паметта, според „достоверни източници“ ще бъде увеличена до 1 гигабайт, което ще гарантира по-добра скорост на приложенията и по-бързо сърфиране.

Като най-голяма иновация обаче блогът определя предположенията на анализатора от Piper-Jeffray Джен Мънстър. Той смята, че зад слогана „Let’s talk iPhone“ на поканата за събитието се крие послание – преработена версия на гласово управление. Според него новият iPhone5 ще бъде напълно управляем с гласови команди.

През 2010 г. Apple придоби Siri – специалист за гласов софтуер. Една подобна иновация би закрепила позициите срещу мобилната операционна система Android, която в момента е най-голям конкурент на пазара на смартфони. От известно време насам Google налага масивно гласовата навигация и дори я внедри в браузъра си Chrome за компютри. 

Междувременно стана ясно, че много повече хора са склонни да закупят iPhone 5, отколкото непосредствено преди появата на пазара на iPhone 4. Това посочват резултатите от проучване, проведено от ChangeWave Research.

31% от анкетираните, които търсят нов телефон, са много склонни (13%) или в известна степен склонни (18%) да закупят iPhone 5. Същите данни за iPhone 4 са били съответно 12% и 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още