IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell Inspiron N5110 - звяр под капака*

Машината е много добре балансиран лаптоп в съотношение цена-качество

11:30 | 09.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Dell</p>

Снимка: Dell

Американската компания Dell винаги е правила добро впечатление с много мобилни, красиви на външен вид и мощни компютри. Те обаче не се налагаха на българския пазар заради една прозаична причина - твърде високата за джоба на българския потребител цена.

За да се бори с конкуренцията си, щатският производител се нуждае от свежи идеи за мобилните машини срещу ниска производствена цена. От подобна идея се е родила и наследникът на Arrandale - Inspiron N5110. Машината предлага доста високо ниво на производителност за сравнително ниската си цена.

Що се отнася до външния вид, 5110 предлага напълно изчистен черен капак, в чийто център стои единствено металното лого на DELL. Капакът обаче може да се сменя с различни модели - със съвсем леко натискане и приплъзване.

В дясната горна страна, над клавиатурата, са добавени три функционални бутона. При натискане на първия от тях се стартира Windows Mobility Center – софтуер, която дава бърз достъп до настройките на дисплея - яркост, сила на звука, профили на батерията, Wi-Fi връзки, свързани дисплеи, и др.

Вторият бутон е за извикване на помощния Dell Support Center, а последният е за включване и изключване на дисплея.

Дизайнът на клавиатурата е от тила “Island Style”. Тъкмо тя обаче представляваше за най-голямо затруднение за екипа ни - клавишите са доста малки и за едната седмица, в която тествахме машината, не успяхме да свикнем с тях. Има и цифров блок, разположен от дясната страна.

Тъчпадът е доста удобен за прелистване, увеличаване, намаляване и скролване.

От предната страна има четири индикаторни светлини, които обозначават дали е включен компютърът, дали работи твърдият диск, зарежда ли се батерията и използва ли се Wi-Fi връзката за безжичен интернет.

Отляво са разположени един USB 2.0 порт, HDMI v1.4, USB/eSATA комбиниран порт и 8 в 1 четецът на мултимедийни карти (SD, SDXC, SDHC, MS, MS-PRO, MMC, MMC+ и xD-Picture Card). В дясната страна лаптопът има оптично устройство, жакове за микрофон и слушалки и един USB 3.0 порт.

HDMI v1.4 е последната разработка на порта за пренос на аудио и видео и за разлика от предишната версия, може да се похвали с поддръжка на резолюции до 4096 х 2160p – разделителната способност, използвана в дигиталните кина. Освен това има възможност за пренос на триизмерно съдържание с Full HD резолюция. Това може да зарадва всички киноманиаци.

USB 3.0 пък е известна най-вече със супер бързия си трансфер на данни. Той може да достигне теоритично до 5 гигабита в секунда, като реалната скорост, която приложенията могат да използват, е около 3.2 гигабита в секунда.

Отзад новият лаптоп е снабден с Kensington Lock система за заключване, EthernetLAN порт за кабелна връзка с Интернет, USB 3.0 порт, VGA изход и вход за зарядно устройство.

Екранът на Dell Inspiron N5110 е с диагонал от 15,6 инча и TrueLife гланцирана повърхност. Нативната му разделителна способност е 1366 х 768 пиксела, което не е нещо впечатляващо – както при повечето модели, у тик се усеща промяна на цветовете при изместване в някоя посока, различна от централната позиция.

Тестваният лаптоп разполага с 3GB RAM памет, 640GB твърд диск и двуядренпроцесор Intel от най-ново поколение. Машината зарежда операционната си система за малко по-малко от 30 секунди, а при нормално натоварване батерията издържа 3 часа и 50 минути с едно зареждане.

И така - Dell Inspiron N5110 е чудесно балансиран лаптоп в съотношение цена-качество и възможности за мултимедийни приложения, но за по-тежки игри и чертожни програми е добре да се потърси конфигурация с по-мощен процесор и видео карта.

Този нов Dell се предлага от Globul и Germanos в черен цвят, а в комплекта има подарък - допълнителен червен капак. Цената е 49.90 лв. месечно за две години, като трябва да подпишете и договор за абонаментна програма Globul GoWeb Unlimited 2500, 5000 или 10000. Абонаментната програма върви в комплект с 3G USB модем и SIM карта за данни. Така излиза, че цената на лаптопа, без да включваме абонаментните такси, е почти 1200 лв. 

* Ревюто е осъществено с лаптоп, предоставен на редакцията от Globul

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
forexar
преди 12 години
Ама тази "полезна" статия как се връзва с инвестирането?Или investor е сменил насочеността на сайта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
bondinio
преди 12 години
прекалявате с тия реклами - то не беше цялата заглавна страница, от rss-а като цъкна всеки път трябва да гледам реклами, във форума между мненията... ама тия статии вече ми идват в повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още