IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианци изобретиха "говорещи" коли

Новата софтуерна система може да намали драстично броя на катастрофите

14:44 | 13.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&quot;Говорещите&quot; коли ще предотвратяват катастрофи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Говорещите" коли ще предотвратяват катастрофи. Снимка: Ройтерс

"Говорещите" коли скоро ще станат реалност, дори и да нямат човешки черти, съобщава BBC. 

Учени от италианския университет на Болоня са разработили софтуер, който дава възможност на колите да "комуникират" една с друга на пътя.

Подобна технология е предлагана и преди, но с новата автомобилите ще "разбират" какво е станало километри преди тях. Изпитанията показват, че това може да предотврати верижните катастрофи по магистралите до 40%.

Изчислението е направено чрез компютърна симулация на система за сигурността на автомобилите, която е публикувана в списание Computer Networks.

Подробни практически тестове ще бъдат проведени през август по улиците и магистралите на Лос Анджелис в сътрудничество с японския автомобилостроител Toyota.

Предлаганата система е различна от използваната досега конвенционална телематика, която обединява телекомуникации и информатика.

В новата система подобен на радар механизъм засича препятствие на пътя и предизвиква спиране. Когато автомобилите "разговарят" помежду си, те могат да засекат препятствието, дори и още физически да не е пред тях.
"Говоренето" става чрез вградени сензори за скоростта. Те могат да дадат съобщение за тревога при ненормална ситуация, например катастрофа. Това предупреждение може да бъде предадено и на останалите автомобили и те да намалят безопасно скоростта.

Тази своеобразна аларма може да намали скоростта на цели вериги автомобили и да предотврати верижни катастрофи.

Според ръководителя на проекта проф. Марко Роцети изследването ще има важни последствия върху обществото, като спасява човешки животи и щети. "Разработихме оптимален алгоритъм за всякакъв вид настилки и платна - за черни пътища, градски улици, булеварди и магистрали", казва проф. Роцети.

Цената за поставянето на подобно устройство в автомобилите е 25 британски лири на автомобил.

Ако проектът се окаже успешен, може да е стъпка към създаването на "умни градове" - в които всичко е свързано с компютри - от уличното осветление до интелигентни автомобили без шофьори, пише още BBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още