IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия пусна първите в света интерактивни монети

В монетите са вградени специални кодове, които се разчитат с помощта на мобилен телефон

13:38 | 23.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Кралски монетен двор</em></p>

Снимка: Кралски монетен двор

Холандският кралски двор пусна в обращение първите в света интерактивни монети, създадени в чест на стогодишния юбилей на монетния двор.

В обращение вече са първите образци – сребърни монети с номинална стойност 5 евро и златни монети с номинал 10 евро.

Двуизмерният щрихкод по принцип се състои от квадратна матрица от силно контрастиращи цветове или мостри. В случая с монетите холандците са решили да се откажат от цветовете и да работят със силно контрастиращи гравюри.

От едната страна на всяка монета е изобразена холандската кралица Беатрикс, а върху другата има QR-код (Quick Response), който може да се разчете чрез камерата на мобилен телефон, разполагащ със съответната програма. Данните са защитени от специален код, така че и евентуално надраскване няма да увреди читаемостта, уверява японската фирма Denso Wave, която е разработила кода през 1994 г. и оттогава го предоставя за безплатно ползване.

Потребителите, които успеят да разчетат шифъра, ще бъдат препращани към стартирания юбилеен сайт, където ги очакват приятни изненади, обещават от Монетния двор.

Желаещите могат да си закупят и колекцията с монети "Гланц" за 39,95 и 359,95 евро. Златните монети са с диаметър 22,5 мм и тежат 6,72 г, , а сребърните са по-тежки - 15,5 г и са с диаметър 33 мм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още