IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia представя телефоните си с Windows Phone още тази година

Компанията показа MeeGo смартфона N9, който издържа до 19 дни в режим на изчакване

15:44 | 21.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новият N9 е моноблок без нито един хардуерен бутон на лицевата си страна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият N9 е моноблок без нито един хардуерен бутон на лицевата си страна. Снимка: Ройтерс

Финландският производител на мобилни телефони Nokia планира да представи първите си телефони с операционната система на Microsoft  - Windows Phone тази година, предадоха агенциите.

На пазара на по-скъпите продукти в момента компанията се бори с конкуренцията на смартфоните на Apple - iPhone, BlackBerry на Research In Motion - RiM и операционната система Android. При по-евтините продукти е изправена пред конкуренцията на производителите на телефони от страните с нововъзникваща пазарна икономика, които понижават цените.

Nokia ще започне да доставя мобилните телефони, базирани на Windows, в големи количества догодина, посочи главният изпълнителен директор на финландската компания Стивън Елъп в реч на технологично изложение в Сингапур.

"Нашата приоритетна стратегия в областта на смартфоните е да се съсредоточим върху Windows Phone, заяви той. "Расте увереността ми, че ще пуснем първото устройство, базирано на Windows по-късно тази година и ще доставяме в по-големи количества през 2012 година", добави Елъп. 

Той представи днес и смартфона N9, който е базиран на платформата МeeGo. Компанията посочи, че планира да пусне до 10 нови смартфона с платформа Symbian през следващите 12 месеца. Според Елъп N9 ще бъде пуснат в продажба по-късно тази година, но не посочи точна дата и цена.

N9 е под формата на моноблок в корпус от поликарбонат. Апаратът предоставя 3,9-инчов AMOLED екран с резолюция 854х480 пиксела, защитен от стъкло Gorilla Glass с покритие срещу блясък. Моделът разчита на ARM процесор Cortex-A8 OMAP3630 с честота 1 GHz и графичен ускорител PowerVR SGX530.

Телефонът разполага с 1 GB оперативна памет, 16 или 64 GB вградена флаш памет, 8-мегапикселова широкоъгълна камера Carl Zeiss с автофокус и двойна светодиодна светкавица, фронтална камера за видеоразговори, модули Wi-Fi, Bluetooth и GPS, чип NFC, 3,5-мм аудиоизход, Dolby Headphone и Dolby Digital Plus.

N9 идва с бърз браузър Webkit 2 и обновена услуга Nokia Maps, телефонът е оборудван с батерия 1450 мАч, която осигурява до 11 часа автономна работа в режим на разговори (до 7 часа в мрежи 3G), до 19 дни при изчакване, около 4,5 часа възпроизвеждане на видео и 50 часа музика.

Nokia разработи МeeGo миналата година заедно с Intel. По-рано тази година финландците съобщиха, че са се споразумели с Microsoft Corp. да обединят силите си за развитието на платформа за мобилни телефони и в смартфоните си ще използва софтуера Windows Phone като своя основна операционна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още