IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената криза в Япония – а къде са сега роботите?

Страната е известна с разработването на всякакви видове роботи, но така и не успя да се възползва от техниката си, за да разреши проблема с атомната си централа

07:55 | 18.03.11 г. 3
Ядрената криза в Япония – а къде са сега роботите?

Япония е страна, в която техниката е поставена в култ. Това е и мястото, известно със създаването на роботи, които се използват в различни сфери на живота – от извършване на операции до надбягвания в маратони, водене на сватбени ритуали, помощ при гледане на възрасти хора и какво ли още не. Но така и не успяха да се възползват от техническите си достижения в най-критичния момент от десетилетия насам – поправянето на ядрените реактори, които заплашват живота на хората и чистотата на природата в страната, пише вестник The Telegraph.

Въпреки че роботизираните технологии са често срещани в ядрената индустрия, компанията, която е изградила и поддържа централата във Фукушима, не е създала нито един робот, който да бъде в помощ при опасност от ядрено замърсяване.

Вместо роботи, екипи от хора получиха нелеката и дори застрашаваща живота им задача да охладят реакторите.

Министерството на науката официално съобщи, че робот е изпратен да засече нивата на радиация на територията на Фукушима, северно от Токио. От Агенцията за ядрена безопасност обаче опровергаха твърдението и казаха, че „нямат данни подобни роботи да са използвани“.

Робот трябваше да бъде използван още във вторник, когато работниците измерваха радиацията в района, но трябваше да напуснат мястото заради повишаване на температурата.

И независимо че Япония е известна с ултрамодерните си технологии, страната си остава и доста консервативно общество, което разчита до голяма степен на човешкия фактор за справянето с определени задачи, докато други дейности, като предупреждаващи системи за ремонт на пътищата или изцяло електрически асансьори, без свян поверява на технологиите.

Япония е световен лидер в роботиката. Учените използват автоматизацията в най-сложните производствени процеси, както и в устройствата, които разравят останките в търсене на оцелели от земетресенията.

Ким Сеунго, заместник-директор на Института по атомна енергетика и изследвания в Корея, казва, че роботите трябва да бъдат част от ядрените централи още от изграждането им, да „познават“ конструкцията на сградата и да се ориентират в нея. Въпреки тази препоръка обаче той споделя наблюденията си, че много централи по света не създават такава техника заради ограничен бюджет. „Строителите на атомни електроцентрали не обичат да мислят за сериозността на ситуацията, която може да възникне и да се окаже извън човешкия контрол.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
DartVador
преди 13 години
Хехе, ще им сложат един високочестотен филтър и ще тръгнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
В реактора радиациата е такава, че дори най-модерна електроника , каквото би трябвало да управлява роботите, да насочна, да предава ТВ изображение, загива на мига. как да ви го обясни човек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Nikola_Markov
преди 13 години
***!!! В най-важните моменти и ситуации не използват машините ами пращат живи същества да се пържат на радиация....... нямам думи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още