IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Швеция създадоха първия лаптоп, който може да се управлява с очи

Лаптопът позволява преминаване от един прозорец на друг и придвижване нагоре и надолу по него само с помощта на мигане

12:17 | 11.03.11 г. 1
В Швеция създадоха първия лаптоп, който може да се управлява с очи

Шведска компания показа първия в света лаптоп, с който се работи с помощта на очите и позволява на потребителите да преминават от прозорец на прозорец или да се придвижват нагоре и надолу по него само с помощта на мигане. Устройството позволява на потребителите и да увеличават образи и да центрират снимки и изображения отново само с помощта на движение на клепачите.

Лаптопът е разработен от Tobii Technology и бе показан на изложението за технологии CeBIT Technology в Хановер, Германия.

Това определено ще бъде технологията на бъдещето, каза Андрес Олсън, говорител на компанията, разработила иновативното устройство, пред Business Review USA. „На него може да се правят голяма част от нещата, които човек обикновено прави на нормалните лаптопи. Повече от четвърт век вече работим с мишка и клавиатура. Време е да минем на следващо ниво, а контролът върху техниката с поглед е идеалното решение.“

Вероятно за мнозина това звучи доста странно. Какво би станало, ако например ви попадне прашинка в окото или очите ви започнат да треперят след много часове, прекарани пред екрана? Вероятно на монитора ще настъпи истински хаос, разни прозорци ще започнат да се отварят и затварят хаотично.

Лаптопът е разработен съвместно с производителите от Lenovo и бележи важна стъпка в довеждането на техниката, управлявана с очи, до масовия потребител, казва главният изпълнителен директор на Tobii Technology Хенрик Ескилсон. „Освен всичко останало, лаптопът е доказателство, че този вид технология е достатъчно развита, за да бъде използвана при стандартните компютри.“ Досега от Lenovo са направили близо 20 прототипа на новите лаптопи, а Андрес Олсън вярва, че ще минат едва няколко години, преди контролираните с очи лаптопи да навлязат на масовия пазар.

Технологията, която за първи път била разработена през 2001 година от Кралския институт по технологиите в Стокхолм, прави възможно компютрите да знаят точно къде гледа потребителят във всеки един момент. Подобна технология вече е използвана и в други области. Такава например е подобряването на безопасността на шофирането, където сензори улавят погледа на шофьора и засичат дали той е изморен и на път да заспи зад волана. Друга сфера на действие за технологията е при обездвижените хора, които могат да преместват предмети с помощта на очите си посредством конкретни устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
geohala
преди 13 години
Можете да видите и видео - тук:http://singularityblog.singularitysymposium.com/tobii-and-lenovo-unveil-the-first-eye-controlled-laptop/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още