IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесмените в Давос са пристрастени към Blackberry и iPad устройствата си

Повечето от хората обаче ползват няколко устройства едновременно, тъй като нито едно от тях не задоволява напълно нуждите им

14:03 | 27.01.11 г.
Бизнесмените в Давос са пристрастени към Blackberry и iPad устройствата си

От вчера в швейцарския курорт Давос тече срещата на световните лидери в бизнеса и политиката. И докато светът е притихнал в очакване на това да чуе с какви решения и изводи от кризата ще излязат финансовите и предприемачески умове на Земята, да погледнем на каква техника разчитат богатите и от какви устройства проверяват пощите си, провеждат разговорите си, записват бележки или сърфират в интернет пространството.

Роджър Барнет харесва своя iPad и е пристрастен към смартфона си Blackberry. “Имам нужда от клавиатура“, казва председателят и главен изпълнителен директор на Shaklee Corp., частна инвестиционна компания от Калифорния пред Bloomberg.

Барнет е типичният представител на хората, които са се събрали на Световния икономически форум в Давос. И докато за ползване на интернет, проверяване на новини и водене на бележки таблетът на Apple е най-предпочитаното устройство, то смартфонът на RIM остава първенецът в класацията на най-често използваните устройства за изпращане на мейли.

“Blackberry е все още ненадминат“, казва Джамал Акл, вицепрезидент на отдела по продажби на гръцката компания за инженерни разработки Consolidated Contractors Co., който ту проверява пощата си с помощта на канадския смартфон, ту търси нещо в интернет или води бележки по време на панела, свързан с енергетика.

„iPad е джаджата на годината за мен, а Давос имат и приложение към продуктите на Apple, което е страхотно“, казва Джо Сади, управител на световната консултантска фирма Booz & Co, хванал в ръка своето Blackberry. „Имам Blackberry, iPhone и iPad и всички тези устройства изпълняват различна функция. Използвам ги за съвсем различни неща.“

Цялото това разнообразиe от мобилни устройства, които богаташите по света, събрани на Форума в Давос, са донесли със себе си, идва да покаже, че нито един производител все още не е успял да създаде технология, която да удовлетворява всички нужди на хората, свързани с комуникация. Засега.

„Аз все още нося лаптопа си за всеки случай, независимо че ползвам Blackberry. Идеята обаче е, че всички тези устройства трябва да бъдат заменени“, казва Робърт Корт, управител на отдела за връзки с правителството и обществеността на базираната в Лондон минна компания Rio Tinto Plc. „Предизвикателството пред производителите е да обединят и синхронизират всички тези устройства.“

Ако Apple излязат с продукт, който обединява телефона с iPad, това със сигурност ще предизвика революция на пазара. За мнозина обаче проблем все още представлява липсата на клавиатура и боравенето с тъчскрийна, което понякога изисква доста търпение.

„Аз предпочитам Blackberry-то си за телефон и за бърза справка с пощата си“, казва Сонали Де Рикер, партньор в лондонския фонд Accel Partners. Той има iPhone, iPad и лаптоп. „iPad-ът все още не е достатъчно удобен за водене на дълги бележки, но се доближава до това, от което имам нужда.“

Пол Ладичина, управляващ съдружник и управител на борда на директорите на консултантската фирма A.T. Kearney Inc, си е решил проблема с липсата на клавиатура по много прагматичен начин - купил е допълнителна, която е свързал с iPad-а си. Той споделя, че по време на следващото си бизнес пътуване ще остави лаптопа си у дома и ще ползва само устройството на Apple.

И все пак не всички участници в Давос са фенове на таблета на Apple. Един от хората, които се въздържаха да извадят устройствата и да водят бележките си на тях, бе Майкъл Дел, основателят на Dell Inc., който скоро ще обяви пускането на пазара на собствен таблет. „Бъдете в очакване“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още