IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia контраатакува с нови смартфони

С три нови апарата компанията се надява да си върне стабилността и сигурността на пазара на мобилните устройства

16:17 | 14.09.10 г.
Бизнес смартфонът E7. Снимка: Nokia
Бизнес смартфонът E7. Снимка: Nokia

Финландската компания Nokia представи три нови смартфона, подобни на флагмана N8, както и подобрения, с чиято помощ се надява да успее да си върне позициите на пазара. Производителят все още може да се похвали с лидерското място в областта на смартфоните, но се сблъсква с все по-силната конкуренция от страна на Apple, Google и Blackberry на канадската RIM.

Според анализ на компанията за проучвания Сomscore пазарният дял на Nokia е паднал с повече от 14% от юли 2009 насам, независимо че на групата принадлежи половината пазар в повечето западноевропейски страни, съобщава BBC.

Детайли около новите модели E7, C7 и С6 представителите на Nokia обявиха на годишната конференция Nokia World. Всички модели работят на база платформата Symbian, която, според представители на произовдителя, има повече от 250 подобрения и новости в сравнение със старата система.

Новите устройства, които ще бъдат позиционирани на пазара като бизнес смартфони, вероятно са и част от стремежа на компанията да успее по-лесно да преодолее вътрешнофирмените си проблеми след оставките на Анси Ваньоки – изпълнителен директор и отговарящ за смартфоните и услугите на Nokia и на председателя Йорма Олила, който е превел компанията през трансформацията й от производител на гумени ботуши до гигант в мобилната индустрия.

Смартфонът E7 е снабден със сензорен 4-инчов AMOLED-дисплей, с резолюция 640 на 360 пиксела и 8-мегапикселова камера с възможност за правене на видео записи със стандартна висока разделителна способност (720p). За сравнение, предишният смартфон на Nokia - Symbian ^ 3 - N8, е оборудван с 3,5-инчов екран със същата резолюция и 12-мегапикселова камера.

E7 разполага с QWERTY-клавиатура и да може да работи с 3G мрежи. Вътрешната памет на смартфона е 16 гигабайта. Устройството ще бъде оборудвано с модули за GPS, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 3.0, както и Micro-USB порт и 3,5-мм аудио изход.

Смартфонът ще се продава за близо 495 евро.

Останалите два смартфона C7 и C6 ще бъдат на цена от 335 и 260 евро. Те ще бъдат оборудвани със сензорни AMOLED-дисплеи с диагонал съответно 3,5 и 3,2 инча.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още