IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново приложение мери радиацията в мобилните телефони

Освен нивото на вредни емисии, приложението показва и съобщение кога употребата на телефона трябва да се промени, за да намалеят лъченията

15:12 | 08.09.10 г.
Приложението на Tawkon измерва нивата на радиация и при достигане на опасни граници активира съобщение за опасност. Снимка: Tawkon
Приложението на Tawkon измерва нивата на радиация и при достигане на опасни граници активира съобщение за опасност. Снимка: Tawkon

Израелската фирма Tawkon (Толкон, от англ. talk on) разработи софтуер, с помощта на който може да се измерва радиацията на мобилните телефони, а потребителите да намаляват вредните емисии, без да се отказват от устройствата си.

Приложението, разработено от Tawkon, вече е налично в моделите смартфони BlackBerry на канадския производител RIM, а по-късно през тази година ще бъде съвместимо и с устройствата, които работят на база операционните системи на Google и Nokia – Android и Symbian.

“Това е първото подобно решение, което може да бъде свалено на телефон“, обясни съоснователят на фирмата и главен изпълнителен директор Гил Фридландер пред Ройтерс. Досега радиационните емисии се измерваха с външни устройства.

В много страни производителите на мобилни устройства трябва да предоставят информация за максималните нива на радиационни емисии, подобни законодателни изисквания се появяват и в САЩ, обяснява Фридландер, който е родом от Канада и е на 44 години.

Приложението проверява телефона и ако нивата на радиация достигнат определени стойности, наречени „червена зона“, се появява предупреждение с предложение да се промени използването на апарата.

„Има няколко неща, които потребителят може да направи, като например да смени позицията на телефона от хоризонтална във вертикална“, обяснява Фриндландер.

В много телефони антената е в долната част на апарата и често бива покривана от ръката на този, който говори по него. Това причинява допълнителни нива на радиация. Свързването на устройството с хендс-фрий или превключването на високоговорител ще намали нивата на радиация. В допълнение Tawkon са свързани с GPS система и софтуерът показва на потребителите къде да се преместят, така че да попаднат в „зелената зона“ и да намалят вредните емисии.

„Не искаме хората да спрат да използват телефони, а да ги употребяват по-отговорно“, казва управителят на израелската компания.

Първоначално софтуерът е бил създаден за iPhone на Apple, но от компанията са отхвърлили проекта през март тази година и са отказали да го включат в продажбите си на приложения към техния смартфон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още