IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топката Джабулани става хай-тек

Революция във футбола подготвят група дизайнери с високотехнологична футболна топка

11:38 | 29.06.10 г. 1
Топката Джабулани става хай-тек

Дизайнерски екип от Мексико Сити ще се опита да направи революция във футбола с топка, която ще може да записва играта и да свети, когато премине през гол линията, за да няма никакви съмнения в отсъжданията на реферите. Идеята сякаш идва тъкмо на време след неприсъдения на английския отбор гол в мача им срещу Германия, който завърши 1:4 и принуди англичаните да се разделят с идеята за Световна купа.

"Това, което ще се опитаме да направим с иновациите в топката, е да покажем как след като тя не се е променяла в продължение на години, сега може да тръгне в напълно нова и различна посока", казва дизайнерът Алберто Виляреал, ръководител на проекта в страната, където футболът е национална мания.

Още в самото начало на Световното първенство тазгодишната топка Джабулани бе разкритикувана заради не достатъчната й тежест и колебливата траектория.

Бразилският вратар Жулио Сезар оприличи Джабулани на евтина детска играчка, купена от супермаркет, а аржентинският играч Лионел Меси заяви, че да играе с топката за него е "доста сложно".

Джабулани, което на езика на Зулу означава „да празнуваме“, беше представена в началото на игрите от говорител на FIFA като „най-точната топката“, с която е играно някога на Световно първенство.

"Иновациите в топките през последните години са били повърхностни и нищо повече", казва Виляреал. "Как обаче топката реагира по време на различните игрови условия не се знае“.

Екипът вече има готовност да демонстрира идеите си – петима дизайнери са инсталирали в тежката 450 грама топка екран, камера, захранващо устройство, чипове и сензори.
Предизвикателствата, пред които се е изправил проектът, са създаването на софтуер, с помощта на който да се стабилизира изображението, уловено при ритане, бързото движение или падане на топката.

Дизайнерите все още не са взели решение на какъв синтетичен материал да се спрат, за да облекат топката така, че да предпазят от повреждане деликатните чаркове във вътрешността й. Те обаче обещават, че механизмите няма да увеличат теглото й значително.

Алберто Виляреал за сега запазва в тайна разходите по проучването и разработването на модела и споделя, че се надява до две години да е в състояние да продаде готова формула за направата на хай-тек футболната топка на голяма фирма, която се занимава с производството на спортния артикул.

Новата топка обаче трудно ще получи благословията на FIFA, дори и ако изглежда и се държи на игрището като нормална топка.

"Федерацията винаги се е противопоставяла на навлизането на технологиите на футболното игрище по начина, по който това се случва при другите спортове“, обяснява притесненията си Виляреал пред Ройтерс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
berba
преди 14 години
колкото и хай-тек да стане, докато чичковците от фифа умуват дали да вкарат видео повторения за спорните ситуации, нищо няма да се промени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още