IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сензорно бельо мери пулса

Войниците от американската армия ще се сдобият с бельо от ново поколение, което ще следи здравето им

15:30 | 10.06.10 г.
Сензорно бельо мери пулса

Неотдавна учени от САЩ установиха, че могат да поставят биосензорни елементи в плата на бельото и така да следят здравословното състояние на пациента след напускане на болницата. Възможностите, които предоставят тези електрочастици, са да мерят кръвното налягане и да следят състоянието на сърцето. Днес вече това не е просто разработка, а е превърнато в реален продукт.

Екип от американски учени е проектирал мъжки долни гащета, които са не само удобни, здрави и стилни, но и могат да спасяват човешки животи, предаде Ройтерс. Върху колана на гащетата е отпечатан електронен биосензор, който е в постоянен контакт с кожата и отчита кръвното налягане, пулса и други жизнени показатели.

Технологията, разработена от специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего, разкрива нови възможности в областта на интелигентния текстил. Методът е подобен на традиционния ситопечат, но в мастилото се съдържат въглеродни електроди.

Проектът се спонсорира от Американската армия и войниците ще бъдат първите, които ще използват новия продукт. Преди това обаче ще бъдат направени още изследвания, за да е сигурно, че "умните" гащета са достатъчно здрави и издръжливи и са подходящи за всекидневна употреба.

"Специфичната цел е чрез този продукт да се наблюдава състоянието на ранени бойци при хирургическа операция в полеви условия. Желанието ни е да разработим минимално инвазивни сензори, чрез които на бойното поле да се откриват различни типове травми. Крайната цел е чрез биосензора да се направлява освобождаването на болкоуспокояващи лекарства и дори лечението на рани", казва Джоузеф Уанг от изследователския екип.

Технологията има редица приложения извън военната сфера. Биосензорите могат да се използват, за да се отчитат от разстояние жизнените показатели на възрастни хора, на спортисти и дори за измерване на нивата на алкохол в кръвта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още