IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компютърен вирус „зарази“ човек

В имплантирания си чип за достъп до университета ученият е вкарал код на вирус, който се е разпространил из цялата база данни

13:30 | 28.05.10 г.
Компютърен вирус „зарази“ човек

Учен от университета Reading в Обединеното кралство стана първият човек преносител на компютърен вирус, съобщава BBC News. Марк Гасон имплантирал под кожата си RFID-чип, в който имало специално написан код на вируса.

Ученият е експерт по кибернетика и използвал чипа като пропуск в лабораторията на университета. В резултат на цялата база данни на входните места на сградата била заразена с вируса.

Вирусът, създаден от Гасон, може да бъде предаден посредством RFID-чипове на други потребители. Така на практика Гасон доказа теоретичната възможност за разпространение на компютърни вируси с помощта на чипове, които използват радиочестотна идентификация.

Ученият смята, че разработката му ще привлече вниманието към вземане на мерки за повишаване сигурността на радиочестотната идентификация (или използването на чиповете RFID). Според Гасон такъв тип вируси в бъдеще ще представляват истинска заплаха да хората, които използват някаква медицинска електроника като пейсмейкър.

RFID технологията понастоящем се прилага по-специално за идентифициране на продукти или животни, като чиповете са имплантирани под кожата. Подобна идентификация се използва и при магнитните карти за транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още