IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикални стъпала подтикват да се изкачите по тях

Стъпалата в метрото в Сантияго издават звуци когато някой стъпи върху им, а при желание пътниците могат да изсвирят цяла мелодия

13:49 | 22.04.10 г.
Музикални стъпала подтикват да се изкачите по тях
Стълбите на станция на метрото в Сантяго се превърнаха в гигантско пиано, за да изкушат минувачите да се откажат от ескалаторите и да се пораздвижат, съобщи АФП.

В станцията "Кинта нормал" на стъпалата има пластмасови клавиши, които издават определен музикален тон благодарение на сензор, който се задейства при настъпване. При желание, движейки се нагоре и надолу, човек може да изсвири музикално произведение. В натоварените часове обаче шумът е оглушителен.

При здравите хора редовната физическа активност от този вид намалява рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания, напомня Хорхе Бартолучи, президент на фондацията "Здраве и сърце".

Кампанията "Изкачи стълбите и се погрижи за сърцето си" в станцията "Кинта нормал" ще продължи 10 дена. След това ще я продължат две други станции.

Идеята е заета от Стокхолм, където миналата година беше инсталирана подобна музикална стълба.

Метрото на Сантяго превозва повече от 2 милиона пътници на ден. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още