IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-красивият парк в Европа

Швеция стопанисва най-красивия парк в Европа, който привлича любители на цветята и градинарството

14:15 | 01.04.10 г.
Замъкът Софиеро в Швеция
Замъкът Софиеро в Швеция
Паркът на замъка Софиеро в предградието на град Хелсингборг, Югозападна Швеция, беше обявен за най-красив в Европа през 2010 година. Швеция за пръв път получава толкова голямо признание в областта на ландшафния дизайн, съобщи ИТАР-ТАСС.

Церемонията по обявяване на победителя се е състояла в самия замък. Изборът е бил направен от жури и експерти на 6 страни.

Замъкът Софиеро се намира на брега на Балтийско море. Сегашният си вид той е придобил след престрояване през 1874-1876 г. През 1905 г. на поляните се е състояла сватбата на престолонаследника, а по-късно крал Густав VI Адолф и Маргарита.

Дядото на принца крал Оскар II е дал на младата двойка замъка като сватбен подарък.

Крал Густав VI Адолф много е обичал лятната си резиденция и е посветил голяма част от времето си на градините около замъка.

Тук се намира например най-голямата колекция родендрони в Европа. В градината на замъка има над 300 сорта, първият от които е посаден през 1907 г.

През 1993 г. е извършена реставрация на замъка Софиеро, сменени са покривът и прозорците на фасадата. Интериорът обаче е запазен в първоначалния си вид.

Всяко лято на територията на замъка се организират изложби, а в края на лятото има голям фестивал на градинарите, който привлича не само специалисти, но и любители на цветята.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още