IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музей на прахосмукачката

Колекцията се помещава във Великобритания, съдържа над 120 експоната и е открита със субсидия от кралското семейство

15:31 | 22.02.10 г.
Музей на прахосмукачката
В британския град Истууд в графство Нотингам откриха първия музей в страната на прахосмукачката. Музеят е създаден от 30-годишния Джеймс Браун, който е посветил на прахосмукачките повече от две десетилетия от живота си.
 
Браун се интересувал от устройствата още в детството си. На осем годишна възраст той поправил първата прахосмукачка, която намерил на сметището, и до 13-тата си годишнина имал в колекцията си набор от тридесетина уреда за почистване.
 
След дипломирането си той постъпил на работа в местния обществен клуб, но ниската заплата не му позволила да заделя пари за хобито си. Ето защо не след дълго той напуска и открива магазин, където продава и ремонтира прахосмукачки, съобщава Daily Telegraph.
 
Наскоро Джеймс Браун получава субсидия от фонда на кралското семейство, с които успява да отвори музей. Експонатите са в изправно състояние, само някои от най-ценните прахосмукачки не са показани от съображения за сигурност.
 
Колекцията на Браун включва общо 126 прахосмукачки на европейски и американски фирми, включително и уреди от 30-те години на миналия век.
 
Първите устройства за вакуумно почистване на килими са били патентовани в САЩ през втората половина на 19 век, но в началото на миналия век във Великобритания вече се произвеждат първите електрически прахосмукачки. До 1910 г. тегло на повечето от тези устройства е над 20 килограма. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още