IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мачу Пикчу и Стоунхендж може да изчезнат

Огромните потоци от туристи ежедневно подлагат на сериозна опасност целостта на природните чудеса

15:26 | 14.01.10 г.
Мачу Пикчу и Стоунхендж може да изчезнат
Някои от най-големите забележителности в света като Мачу Пикчу или Стоунхендж могат да изчезнат в резултат на преексплоатацията им, предаде Reuters. Природните чудеса са оцелели векове наред под природните катаклизми и са запазили целостта си въпреки времето, но днес човешкият фактор и хилядите туристи може да се окажат фатални за тях.

Комплексът на инките в Перу и най-големият мегалитен паметник в света, намиращ се в Солсбъри, Великобритания, са включени в годишния списък "Застрашените чудеса на света", изготвен от британското списание Wanderlust.

Общо осем забележителности попадат в листата. Най-голяма заплаха според авторите на списъка са туристите и лошото стопанисване на тези обекти.

На първо място сред застрашените чудеса на света е класирана пустинята Вади Рум в Йордания, прочула се благодарение на филмовата класика "Лорънс Арабски". Тя е поставена на челната позиция заради лошото стопанисване от три бедуински племена.

Второто място е заето от речния град Яншо в Китай заради огромния приток на туристи и многобройните магазини за сувенири. На трета позиция е градът на маите Тулум в Мексико, застрашен преди всичко от благоустрояването.

Потокът от туристи към Стоунхендж трябва да бъде ограничен, смятат съставителите на списъка. В противен случай най-забележителното нещо в Солсбъри ще бъде огромният автомобилен паркинг, а хората, които желаят да видят древния паметник, ще трябва да се задоволят да го разглеждат от далече.

Мачу Пикчу в Перу се посещава от 2 500 души дневно, което сериозно затруднява поддръжката на древния комплекс на инките.

В списъка на най-застрашените чудеса в света попадат още Златният град Джайсалмер в Индия, Тимбукту в Мали и Огненият залив в Тасмания.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още