IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко туристи в Ню Йорк

На фона на отлива на туристи в другите части на САЩ градът остава водеща дестинация и привлича с намаления, чистота и атракции

11:03 | 05.01.10 г.
По-малко туристи в Ню Йорк
Броят на посетителите на Ню Йорк е намалял през 2009 г. за първи път след терористичните атаки през 2001 година, предаде AP.

Спадът в туризма в цялата страната обаче е направил града най-популярната туристическа дестинация в Съединените щати за първи път от близо две десетилетия.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг определи намаляването на посетителите с 3,9% или 45,3 милиона души като победа, посочвайки, че на фона на рецесията градът е очаквал да загуби 10 на сто от гостите си. Градските власти очакват през 2010 г. да възстановят голяма част от загубите и да продължат усилията за постигането на дългосрочната цел до 2012 г. броят на посетителите да достигне 50 милиона годишно.

Другите основни туристически дестинации в САЩ са засегнати по-тежко от кризата, което е дало възможност на Ню Йорк да заеме първото място за първи път от 1990 г., посочи кметът. От близо две десетилетия първенството държат Лас Вегас или Орландо.

"Направихме своя град по-чист, по-безопасен и по-вълнуващ отвсякога", заяви Блумбърг на пресконференция в ресторант в Бруклин.

Чуждестранните туристи, които традиционно харчат най-много пари, са намалели с близо 10 на сто на годишна основа. В национален план посетителите от чужбина са били със 7% по-малко през първите 10 месеца на 2009 година.

Сравнително малкият спад на броя на посетителите на Ню Йорк отчасти се дължи на факта, че хотелите в града предложиха големи намаления, достигащи понякога до 40 на сто, допълва нюйоркският професор по туризъм и спортен мениджмънт Бьорн Хансон. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още