IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парчета от стар Париж отиват на аукцион

Във френската столица ще се проведе търг за 301 предмета от града, един от които е част от Айфеловата кула

16:50 | 11.12.09 г.
Парчета от стар Париж отиват на аукцион
Френската аукционна къща Drouot ще проведе търг за продажба на "парчета от стар Париж" - елементи, свързани с миналото и настоящето на града. Един от предметите на предстоящия търг ще бъде стълба, свързваща третия и четвъртия етаж на Айфеловата кула, пише изданието The Daily Telegraph.
 
По предварителни данни цената на 40-те стъпала, по които е стъпвал и самият Айфел, когато е слагал флага на Франция на върха на кулата по време на официалното й откриване през 1889 г., ще бъде от 73 до 88 хил. долара. В допълнение купувачът ще трябва да плати и за демонтирането на стълбището.
 
На търга ще бъдат предложени общо 301 предмета. Списъкът с вещите, които ще бъдат пуснати в продажба от аукционната къща, включва стълб на фенер, антични пейка и парче стъкло, разбито през 1987 година при строителството на прочутата пирамида, която краси входа на Лувъра. Последният лот ще се предлага на цени, вариращи от 735 до 1470 долара.
 
По-достъпни ще бъдат табелка на такси от 1920 година за 147-220 долара и един чифт дървени седалки от метрото, оборудвани с закачалка за шапки – за 588-735 долара. Няколко лота ще представят и рекламни плакати с момичета, които канят гражданите на френската столица да посетят известния Мулен Руж.
 
Една от изненадите на търга е експонат на стара обществена тоалетна. Първоначалната цена на обекта не бе съобщена но стана ясно, че тя се нуждае от голямо пространство за съхранение. Ето защо за покупката й може да претендира само собственик на просторен дом, което, както е известно, в Париж е лукс.. 
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още