IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукът е на почит – в Берн

Днес е четвъртият понеделник на ноември - денят за лучения фестивал в Швейцария

10:05 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лукът е на почит – в Берн
Десетки хиляди хора се очакват днес в Берн за честването на известния панаир на лука.
 
Най-ранобудните търговци вече са разпънали сергиите си по улиците на града още в три часа през нощта местно време, предават швейцарски медии.
 
Лученият празник се провежда всеки четвърти понеделник на ноември и е истинска атракция за чуждестранните посетители в Берн, несрещали досега подобна почит към лютивия зеленчук. 
 
Торта с лук и соленки със сирене са най-често продаваните лакомства, които могат да се опитат по това време в швейцарската столица. Както всяка година, дотам са пуснати специални влакове от всички краища на страната.
 
Сметките от миналата година показват, че в рамките на един ден за продажба са били предложени общо 59,1 тона лук под различни форми. Дали всички количества са били купени не става ясно, но ако се съди по приготовленията тази година, посоченото число може да бъде задминато от търговците, изложили продукцията си.
 
На туристите в Берн се разказват различни истории за това откога произлиза традицията за лучения празник. Според някои фестивалът се организира от средата на 19-ти век, а според други – още от 1405 г. 
Повече подробности със сигурност може да се получат на място. Ако сте изпуснали фестивала тази година, за следващата е добре да се знае, че при желание за включване в панаира, резервациите за хотел трябва да се направят доста по-рано от ноември заради големия интерес към събитието.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още