IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лас Вегас на вода

Кораб с четири басейна, амфитеатър, седем палуби и други екстри. Защо да оставате на брега?

12:42 | 27.10.09 г.
Лас Вегас на вода
Най-големият и най-скъпият пътнически кораб строен досега - "Оазис на моретата", ще бъде пуснат на вода в Балтийско море от финландската корабостроителница STX в пристанището на град Турку, предаде FP.

Корабът се строи от 2006 година и в края на тази година ще направи първото си плаване. Съдът е пет пъти по-голям от легендарния Титаник.

Построяването на огромния кораб струва 900 млн. евро, по-голяма част от които са заемни средства, и е поръчан от американската компания Royal Caribian. Той ще може да превозва до 6 296 пътници – почти 45% повече от най-големите круизни кораби, които притежава компанията, а за гостите ще се грижи екипаж от 2 165 души.

Корабът обаче не е просто подобрен вариант на досегашните плавателни съдове на Royal Caribian. Интересното тук е как дизайнерите и инженерите са уплътнили по-големите площи. На борда гостите ще разполагат с множество забавления и атракциони, които не се срещат никъде другаде по круизните кораби – парк на открито с дървета и висящи градини, басейн, който се трансформира в сцена за вечерни шоу програми и театрална сцена, на която ще бъде представен мюзикълът от Бродуей Hairspray (Лак за коса).

Идеята на създателите на кораба е да създадат плаващ вариант на Лас Вегас ( на борда има и казино), както и да привлекат онези, които искат нестандартна почивка без да се лишават от разкоша и лукса, който могат да имат на брега.

Скептиците предвиждат, че корабът ще е прекалено населен поради големите си размери и гостите ще се чувстват дискомфортно. Други обаче твърдят, че „Оазис на моретата“ ще бъде за круизната индустрия онова, което е Дисниленд за увеселителните паркове.

STX Финландия, която е филиал на южнокорейския корабостроител STX, ще достави кораба на американската компания на церемония в пристанището на Турку, в югозападната част на Финландия. След това "Оазис на моретата" ще прекоси Атлантическия океан, за да стигне до американската западно крайбрежие, откъдето на 1 декември ще започне първото си туристическо пътуване - от Форт Лодърдейл (САЩ) за Хаити.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още