IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотел „Мата Хари“

Хотелът, в който е била арестувана най-известната шпионка, е собственост на банка, но ще бъде реновиран и отворен за гости след 90 годишно забвение

14:56 | 22.10.09 г.
Хотел „Мата Хари“
Във френската столица ще бъде възстановен изчезналият преди почти 90 години от картата на Париж легендарен хотел "Елизе палас" /Елисейски дворец/, където през февруари 1917 година в апартамент 113 е арестувана прочутата Мата Хари - холандска екзотична танцьорка, куртизанка и една от най-известните шпионки от Първата световна война, съобщи ИТАР-ТАСС. През 1920 година хотелът е купен от банка и става нейна централа.

Сега известната британска банка HSBC преговаря за продажбата на зданието с фонд, контролиран от емира на Катар. Шейх Хамад бин Халифа ал Тани вече съобщи, че възнамерява отново да превърне сградата в хотел.

Разработен е проектът за възстановяване на интериора на "Елизе палaс". Предвидено е в хотела да има 220 стаи. Тази, в която е била настанена Мата Хари в момента на арестуването й, е напълно запазена. Сега обаче там е един от офисите на банката.

Според мнозина възстановяването на хотел "Елизе палас" ще върне на Париж една от най-интересните исторически реликви. Не е изключено след реконструкцията името на хотела да бъде променено на Мата Хари.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още