IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хeликоптерна площадка върху трипалубна яхта за 20 млн. евро

Макар кризата да обхваща и яхтения бизнес, производители и вносители предлагат луксозни решения за ценителите на морските удоволствия

09:25 | 23.06.09 г.
Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

Лъчезар Братоев, собственик и управител на LZ yachting 1991 AD, е вносител на яхтата на Джеймс Бонд за България - Sunseeker Superhawk 43 Quantum of Solace от лимитирана серия. С него разговаряхме за пазара на яхти у нас, за хората, които купуват и избират яхтинга за прекарване на свободното си време.

- Колко общо са яхтите от лимитираната серия на Sunseeker Superhawk 43 Quantum of Solace? 

 

10.

- Колко струва една такава яхта?
 
 

468 хил. евро.  
 


- В последния филм за Джеймс Бонд станахме свидетели на яростна яхтена гонитба. Колко бърза може да е яхтата?
 

Конкретно тази яхта вдига до 90 км/час. Имайте предвид, че на вода тези скорости се усещат много по-осезаемо отколкото на суша и това е една изключително висока скорост за яхта.  


- Има ли проявен сериозен интерес от потенциални купувачи към тази яхта досега? 
  

Да.  

- А като цяло в застой ли е яхтеният пазар предвид кризата? Колко яхти по ваши оценки ще бъдат продадени в България през тази година? Каква е била бройката през 2008?
 

През 2008 г. в България са продадени малко над 150 яхти, но мисля, че тази година броят им ще падне на около 50 или малко отгоре. 

- Какъв е профилът на типичния ви клиент?

Симпатичен мъж с още по-симпатична жена, който няма притеснения относно това как да изхрани семейството си и е осъзнал, че за да може да работи здраво, трябва и да почива ефективно.  


- Купуват ли жени? 
 

Обикновено купуват мъжете, но доста често това е по желание на съпругите им. Повечето от клиентите ни съобразяват избора си с жените до себе си.  


- Купуват ли се яхти заради жени?

Да, често се случва.  

- От колко тръгват цените на най-достъпните яхти?

От 20 хил. евро. За тази цена може да се закупи 6-метрова моторна яхта Monterey. 

- А най-скъпите? Кои са възможните допълнителни екстри, които оскъпяват допълнително яхтата?

Нашата компания предлага яхти до 20 млн. евро. Такава е цената на новия трипалубен модел на Sunseeker - 46M. Първият купувач в света на тази яхта е пилотът от Формула 1 Еди Джордан, който преди това имаше Sunseeker 37.  

 

Характерно за клиентите на Sunseeker e, че който веднъж купи Sunseeker, остава верен на марката за цял живот.  

 

Сред допълнителните екстри, които оскъпяват цената на една яхта, са:  хеликоптерна площадка; уотърмейкър, който произвежда питейна от морска вода; хидравлична платформа за спускане на лодка или джет; подрулващи на носа и кърмата; сателитна телевизия и телефон; тъмен американски орех за интериор и много др.  

 
- Предлагат ли се услуги за поддръжка и охрана на закупените плавателни съдове? Ако да – колко струват тези услуги? 
  

ЛЗ Яхтинг разполага със специализирана фирма, която извършва такава поддръжка. Яхтите, които продаваме, са в гаранция и тази услуга е безплатна за нашите клиенти. Гаранцията е 2 години за механизмите и 5 години за корпусите на яхтите.  


- Какви са възможностите за финансиране на покупка на яхта – какви варианти съществуват – лизинг, банков кредит...? Разкажете повече. 
    

 

Повечето яхти, които ние продаваме, се финансират с лизинг към банка или други лизингови компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още