IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет от най-зелените градове на земята

Кое дава определението „зелен” на един град? Какво е да се разхождаш из място без бензинови изпарения, с алеи за велосипедистите и да хапваш екологично чисти храни?

10:20 | 24.06.09 г.
Пет от най-зелените градове на земята

За всеки град по света е гордост да влезе в класацията на най-зелените градове. Това е чест както за управляващите власти, така и за самите граждани, които живеят в здравословна и чиста среда. Ето някои от градовете, които се грижат за екологично чистата среда и създават добри условия за живот на гражданите и гостите си:
 

Портланд, Орегон
 

Градът на розите, първият град, спечелил привилегията да бъде изобразен като символ на колоездачното общество на американската лига на колоездачите, който използва възобновяеми източници на енергия, има множество видове електрически транспорт, пречиствателни станции и добре развити практики за рециклиране.

Тук се намира най-малкият парк, регистриран в книгата за рекорди на Гинес – Мил Ендс парк, който е с размерите на голяма саксия. Открит е през 1948 година на деня на Св. Патрик и от тогава край него задължително минава парадът на розите и дърветата, който ежегодно се провежда в града. Така нареченият „парк“ се състои от едно засадено иглолистно дръвче.
 

Фрайбург, Германия
 

След Втората световна война, когато градът е почти напълно унищожен, архитектите залагат на зеленината и възобновяемите източници на енергия при реновирането му. Тук има както цял квартал в града, който е забранен за движение на автомобили, така и соларно селце в близост до центъра, което се захранва изцяло от възобновяеми източници на енергия. 
 

Зермат, Швейцария
 

Курортът Зермат в подножието на върха Матерхорн е едно от най-луксозните и скъпи места за почивка в швейцарските Алпи. Мястото предлага както прекрасна природа, така и забавления за туристите като ски, колоездене и алпинизъм. Улиците на градчето са пригодени само за пешеходци и колоездачи, придвижването става също и с електрически коли, а за по-романтичните се предлагат и файтони с коне. 
 

Монреал, Квебек, Канада
 

От въвеждането на собствен протокол за ограничаване на вредните емисии във въздуха, подобен на протокола от Киото, до официалното стимулиране на жителите да използват велосипеди за придвижване, Монреал се нарежда на челните места в класацията на най-зелените градове по света. Местните власти залагат на множество мероприятия, свързани с околната среда, опазване на чистотата в града и екологично чисти хотели.
 

Остин, Тексас, САЩ
 

Този град е домът на веригата магазини “Whole Foods”, които продават екологично чисти плодове и зеленчуци из цяла Америка. Заедно с това местните власти имат амбицията да изграждат електросистемите си така, че да застанат на челно място по енергоспестяващи методи за домашно потребление на ток. Мястото е известно със зеления фестивал и празника на чистите храни, които се организират всяка година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още