IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотел сред морето или почивка на яхта

Безбрежно синьо-зелено море, жарко слънце, вятър в косите, студен коктейл, усещане за свобода и безбрежност

15:04 | 05.06.09 г.
Хотел сред морето или почивка на яхта
Яхтингът отдавна не е само спорт, а символ на класа и социално положение. В миналото холандската дума "jagen", първоизточникът на яхта, се е възприемала със значението си на гонитба и преследване. Яхтата е била малък, бързо подвижен кораб, много подходящ за кратки пътешествия. Днес тя се обвързва с моторизирано луксозно плавателно средство, носещо емблемата на материален престиж за собственика й. В древността фараоните са били първите, открили блаженството на пътуването по море, за да стигнем до наши дни, когато от това удоволствие може да се възползва всеки - чрез покупка на собствена или взета под наем яхта.

Да плаваш по Средиземно море на частна яхта, усещайки слънцето по кожата и отблясъците на тюркоазената вода под коритото е нескрита фантазия за мнозина. Почивка или ваканция на брега, дори на луксозно място, отдавна не е най-привлекателната алтернатива за свободното време. Стоенето на едно място омръзва бързо, освен всички подробности, които трябва да се съобразят – валутата, времето, местата за разходка, забележителностите, многото туристи. По-изкушаващата алтернатива е инвестицията в яхта – подвижно място за почивка, което може да побере цялата компания, позволяващо на почиващите да виждат нови места, да пътуват и да се забавляват, почивайки, прекарвайки времето си в луксозна петзвездна обстановка.

Придобиването на подобна екстра изисква солиден начален капитал, за щастие обаче вече съществуват редица фирми, които предлагат яхти под наем, с които може да обиколите избраната дестинация. Цената на подобно удоволствие, с включени обезопасително и навигационно оборудване и обзавеждане, е не по-висока от луксозна екскурзия на четиричленно семейство до избрания маршрут. Компанията наемодател може да ви осигури и стюардеса, капитан и екип за управление на яхтата, ако плановете ви включват само почивка и не желаете да се грижете сами за плавателния съд. В противен случай за управлението на яхтата ще ви трябват специфични умения – за разчитане на радар, ехолот, ветрови индикатор, спидометър и цялото навигационно оборудване.

Другата форма на приключението с яхта са състезания и регати. Плаването е изключителен спорт, който развива и изисква физически и психически умения. В редица страни съществуват стари традиции в плаването и изградени клубове, които не само мерят сили в ловкостта и издръжливостта, но и в качеството и модела на състезателните съдове, с които плават. Плаването с яхта е колективен спорт, който може да се практикува от хора от различна възраст и пол. Основни предимства са концентрацията, която е необходима за управляване на яхтата и забравянето на всичко странично, успокоението, което носи досегът с природата.
 
Плаването с яхта съвсем не е толкова скъп спорт, колкото повечето хора си мислят. Въздействието върху тялото замества тежките тренировки във фитнес залата и може да се превърне в чуден семеен спорт. Освен това, за разлика от колоезденето, спортовете в зала или други методи за отдих сте лишени от хорското стъпнотворение. Спортът с яхти освен време, отделено лично за вас, може да се превърне и в добре прекаран уикенд сред природата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още