IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикалният туризъм е донесъл 3,1 млрд. паунда на Великобритания през 2014 г.

Популярните фестивали привличат множество чуждестранни посетители

11:53 | 21.06.15 г.
<p>
	Glastonbury. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Glastonbury. Снимка: архив Ройтерс

Чуждестранните музикални фенове, посетили Великобритания за концерти и фестивали, са донесли 3,1 млрд. паунда (4,2 млрд. евро) към британската икономика през 2014 г. Това сочи ново проучване на UK Music, цитирано от BBC.

Докладът показва, че чуждестранните посетители са похарчили средно по 751 паунда (1038 евро) и са помогнали за поддържането на почти 40 000 работни места на пълно работно време.

Вътре във Великобритания 9,5 млн. души са пътували, за да посетят музикални събития.

Британският министър на културата Джон Уитингдейл заяви, че новините са „фантастични“, но не са изненадващи, защото „Британската музика е легендарна по целия свят“.

По думите му индустрията става все по-силна, а един на всеки седем албума, продадени в света през 2014 г., е бил британски.

Фестивали като Glastonbury имат статут на икони на световната музикална сцена и са една от причините за бума на международния туризъм във Великобритания и привличането на множество посетители във всички части на страната.

„Знаем, че британските творчески индустрии допринасят с изумителни 76,9 млрд. паунда към икономиката на страната, но този доклад доказва, че те наистина са от световна класа и са голяма реклама на Обединеното кралство“, допълва Уайтингдейл.

Фестивали като T in the Park, Celtic Connections и Wickerman са помогнали за привличането на 721 хил. музикални туристи в Шотландия през 2014 г.

Проучването показва, че има 39% ръст в броя на чуждестранните туристи, пътуващи до Великобритания за музикални събития през последните четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още