IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Африка изправя туризма си пред голямо изпитание

Новата регулация на туристическата индустрия в страната може да коства 100 хил. работни места

10:03 | 15.02.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Залата за пристигащите на най-голямото летище в Южна Африка е море от зеленина. Посетителите на O.R. Tambo International са облечени като за сафари, носят камери и са готови да харчат за вино и приключения. За туристическата индустрия времената се очертават наистина добри, пише Economist.

Рекордните 10,3 млн. души са посетили страната през 2014 г. Секторът отчита приходи в размер на 10,9 млрд. долара, а наетите в него са 645 хил. Това е светъл лъч в иначе слабата икономика. Растежът на БВП е слаб, около 2% през последните две години, а безработицата е 35% и се увеличава.

Всичко това прави новите строги имиграционни закони, наложени от южноафриканското правителство, малко необичайни. От юни, точно навреме за училищните ваканции, децата под 18-годишна възраст ще трябва да носят акта си за раждане, на който са вписани имената на родителите им, когато пристигат и си тръгват от страната. Ако само един от родителите придружава детето, ще бъдат необходими допълнителни документи с позволението на другия родител. Целта на всичко това е да се спре трафикът на деца, но мерките са далеч по-необичайни от налаганите на други места.

Друг регламент, влизащ в сила от 1 юни, ще принуди посетителите от места, които се нуждаят от предварителни визи, да кандидатстват лично в южноафриканското посолство или консулство в собствената си страна. Кандидатстването вече няма да става по пощата.

В Китай и Индия, които са големи развиващи се пазари по отношение на туризма в Южна Африка, това би могло да означава полети до най-близкия голям град. Бъдещите посетители могат да решат да не се занимават с нещо подобно.

Правителството показа леки признаци на колебание - два пъти отложи прилагането на новите правила и създаде екип, който да обсъди въпроса.

Група от 20 авиокомпании, опериращи в Южна Африка, включително Virgin Atlantic, British Airways и Air France, определят новите визови правила като “туристическа, пиар, икономическа и политическа катастрофа”. Доклад на консултантската фирма Grant Thornton за Съвета по бизнес туризъм в Южна Африка посочва, че промените могат да струва повече от 100 хил. работни места.

Дипломати от Азия и Близкия Изток твърдят, че правилата ще ограничат инвестициите, а туристическите агенции казват, че има анулирани резервации. Дори южноафриканският министър на туризма посочва, че големите ползи за сектора може да изчезнат. “Ние трябва да улесним максимално идването на всеки в страната”, посочва министър Дерек Ханеком. 

Докато Южна Африка утежнява посещенията, съседните страни правят точно обратното. Замбия и Зимбабве например тестват единна съвместна виза, която улеснява пътуванията до водопада Виктория, който се намира на общата им граница.

Ако шестмесечният експеримент се окаже успешен, други съседни страни са готови да се присъединят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
sixking
преди 9 години
http://bulgarianmod.info/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още