IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Хонконг заплашват туризма в региона

Според бизнес асоциации е възможно браншът да пострада от вълненията

14:19 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бизнес асоциации твърдят, че продемократичните протести във финансовата част на Хонконг ще засегнат туризма и ще се отразят негативно на продажбите на дребно, предава Bloomberg.

Потребителските разходи през първото тримесечие са се свили с 4,4% в сравнение с тези през предишните три месеца, а всеки протест ще има отрицателно въздействие върху настоящото тримесечие, посочват четири групи, включително Главната търговска камара на Хонконг и Асоциацията на имотните предприемачи в Хонконг.

Активистката група Occupy Central With Peace and Love, заплашва да проведе седящ протест с 10 000 души в бизнес района на Хонконг, защото реформите, свързани с изборите на следващия лидер на територията, не отговарят на международните стандарти.

Планът срещна недоволство от страна на Китай, магнати, счетоводни фирми и търговски камари, които твърдят, че протестите ще прогонят туристите и ще замразят бизнеса. 

Алиансът за мир и демокрация, който се противопоставя на Occupy Central, е събрал 935 635 подписа от жители и туристи срещу движението, твърди организаторът му Робърт Чоу.

Други асоциации, които също смятат, че туризмът ще пострада, са Главната търговска камара на Китай, Федерацията на хонконгската промишленост и Асоциацията на китайските производители в Хонконг.

Китай настоява, че всички кандидати за лидер на областта трябва да бъдат проверени от комисия, докато Occupy Central държи номинациите да бъдат направени от гражданите, а не от властите.

Почти 800 000 души гласуваха по време на неофициалния проведен през този месец референдум за публична номинация. 

В началото на юли демонстрантите в Хонконг организираха седящ протест. 511 души обаче бяха задържани заради опитите им да попречат на главния администратор Лян Чжънин да отиде на работа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още