IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо поевтиняват круизите в Карибско море?

Пускането на множество нови кораби може да доведе до поредната трудна година за големите круизни линии

09:55 | 14.02.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Повредени круизни кораби, възпламенени двигатели и вируси по пътниците - всичко това сполетя круизната индустрия през миналата година. Един по-различен и не толкова разгласен проблем, напливът от нови кораби, създава риск 2014 г. да се окаже поредната трудна година за големите круизни линии.

От ноември миналата година досега куризните фирми са пуснали на вода четири нови кораба, предлагащи общо над 15 300 места, пише Businessweek. Три от тях ще плават в Карибско море целогодишно.

Най-големият - Quantum of the Seals на Royal Caribbean Cruise, който има капацитет за 4180 пътници, ще тръгва от Ню Джърси, като се очаква това да започне през есента на тази година. Той ще разполага и със симулатор за скайдайвинг и площадка с блъскащи се колички на борда.

Това предлагане доведе до редица изгодни предложения за круизи в Карибско море, като например 649 долара за седем дни в апартамент на борда на Epic, собственост на Norwegian Cruise Line.

Цените през тази зима са паднали със 7,7% от декември насам, сочат данни на Cruise Market Watch. Пакетите за март, включващи каюти с изглед към океана и балкон на шестте водещи северноамерикански линии, са се понижили с 49% на месечна база, показват изчисления на CruiseComplete. При вътрешните каюти спадът е с 22 долара, докато при тези с балкон те са с 84 долара под цените през ноември.

Все пак има и добри новини за операторите - цените на пътешествията за ноември и декември тази година са се повишили с между 2 и 45 долара спрямо предходния месец в зависимост от вида на каютата. Средната цена на ден в Карибско море обаче е намаляла с 5% от миналогодишните нива за круизи в рамките на 60 дни, според Priceline.com .

Тъй като индустрията разчита силно на редовни клиенти за круизните фирми е много важно постоянно да обновяват офертите си с нови дестинации и преживявания, а не само с нови кораби. Това е една от причините за изобилието от частни острови - всяка от големите компании в бранша притежава поне по един.

Да не говорим за новите дестинации. Тази седмица на Banana Coast, новопостроено пристанище близо до Трухильо, Хондурас, тази седмица пристигнаха и първите гости. Районът предлага нови магазини и 10 акра пясъчни плажове. Градът, основан от испанците през 1525 г., е разположен близо до дъждовна гора, предлагаща възможности за екскурзии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още