IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запознайте се с милиардерите, владеещи хоризонтите на Ню Йорк и Лондон

Милиардерите заделят все по-голяма част от инвестициите си за имоти

14:11 | 15.12.13 г. 1
<p>
	Само времето ще покаже дали манията по покупка и строеж на луксозни имоти сред ултрабогатите ще отмине. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Само времето ще покаже дали манията по покупка и строеж на луксозни имоти сред ултрабогатите ще отмине. Снимка: Ройтерс

Представете си хоризонтите на два от водещите градове в света: Ню Йорк с неговите емблематични небостъргачи и уникалния архитектурен хоризонт на Лондон. А сега помислете: кой притежава тези трофеи? В миналото това често бяха правителства, институции, хедж фондове и суверенни фондове. Все по-често обаче днес това са най-богатите хора в света, пише Business Insider.

Независимо дали става въпрос за жилища или бизнес имоти, милиардерите заделят все по-голяма част от инвестициите си за имоти - особено в места, смятани за сигурни убежища, каквито са Лондон и Ню Йорк. Според данни на Wealth-X милиардерите в света в момента държат 2,6% от състоянието си в имоти спрямо 1,9% в дните преди кредитния срив през 2007 г.

Има два основни фактора за възобновения апетит. Обикновено тези имоти се продават изгодно и имат потенциал за атрактивна възвръщаемост. Често те се избират заради възможността да послужат за убежище на състоянието на богаташите, твърди президентът на Wealth-X Дейвид Фрийдман.

Лондон е особено атрактивен за мега-богаташите. За първи път от десетилетия херцогът на Уестминстър не е най-големият собственик на имоти в британската столица. Активите му са на стойност 10,7 млрд. долара, като 6 млрд. долара, или 56% от тях, са под формата на дела му в Grosvenor Estates. Тази година той бе изместен от лидерската позиция от китаеца Уан Дзиенлин. Въпреки че състоянието му е малко по-малко - 10,2 млрд. долара, Уан е инвестирал 97% от активите си в бизнеса си с недвижими имоти.

Тази година той плати 1,1 млрд. долара за проекта One Nine Elms в Уансуърт. Уан планира да създаде комплекс със смесена употреба, съдържащ луксозен петзвезден хотел на 62 етажа и 436 частни жилища.

Друг от големите имотни магнати в Лондон е Хенри Чън Кар-Шун от Хонконг - президент на New World Family. Миналата година той подписа договор за регенерирането на огромен район около О2 в Лондон и инвестира в луксозен комплекс в Найтсбридж.

Джоузеф Лау, друг жител на Хонконг с лично състояние за 7,3 млрд. долара, управлява Chinese Estate Group. Преди две години той придоби лондонската централа на американската банка Goldman Sachs за 280 млн. паунда.

В Ню Йорк пък строителят и собственик на имоти под наем Ричард Лефрак е официално най-големият имотен магнат в града. Личното му състояние се оценява на 4,9 млрд. долара. Той притежава комплекс от 5 000 апартамента на име LeFrak City в Куинс и бизнес, жилищни и търговски имоти в региона с обща площ от 1,5 млн. кв. м.

Друг голям играч е Ленард Стърн - президент и главен изпълнителен директор на Hartz Group. Състоянието му се оценява на 4,1 млрд. долара. Фирмата му в момента притежава бизнес имоти и жилища с площ от над 3,5 млн. кв. м в Ню Йорк, Ню Джърси и Чикаго. Милиардерите Шелдън Солоу, Доналд Тръмп и Стивън Рот също притежават първокласни имоти в града.

Само времето ще покаже дали манията по покупка и строеж на луксозни имоти сред ултрабогатите ще отмине. Има редица предизвикателства, като например новите правила за облагане на печалбата от продажба на имоти във Великобритания. Ню Йорк също е изправен пред някои пречки. Строителството на много високи сгради там също се изправя пред редица ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
pavlikenski ziganin
преди 10 години
Сега китайските , индийските и японските милиардери като се напънат и направят луксозни градове от по 100 млн. души всеки , че само си викам дано дано дано .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още