IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес моделът метеоритен туризъм

Чебаркул се надява да привлече туристи до уралското езеро с падналия метеорит

16:37 | 22.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В това езеро е паднала по-голямата част от метеорита. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В това езеро е паднала по-голямата част от метеорита. Снимка: Ройтерс

Всеки, който иска да се доближи до падналия метеорит, се нуждае от еквивалента на 2500 евро. Полети, настаняване, транспорт, преводач - със скоростта на светлината оператори от целия свят напират за отдалечения в Урал "метеорит“. "Би било грях да не се използва тази възможност", казва регионалният министър на културата Алексей Бетехтин, цитиран от DPA.

Зрелищното падане на метереорита преди седмица направи отведнъж милионния руски град Челябинск и по-специално малкото градче Чебаркул истинска световна знаменитост. За "прераждане" на града и неговите 40 хиляди жители говори кметът Андрей Орлов. Градът е изключително щастлив, че никой не е наранен. Сега Орлов иска да извлече дивиденти от падналия метеорит.

Защото изследователите подозират, че сърцето на 10 000-тонния метеорит, който се разби на Земята миналия петък, е именно в покритото с лед езеро Чебаркул, на 80 км западно от Челябинск. Снимки от катастрофата бързо обиколиха света чрез интернет и позволиха всеки да стане свидетел на този рядък спектакъл на природата.

"Хората искат да дойдат и да видят на място метеора", казва Бетехтин. Кметът Орлов вече призова съгражданите си да помислят как мястото може да спечели от това. Една от идеите е да се предлагат разходки с лодки от другата страна на езерото. Но езерото е и също така важен резервоар за питейна вода - еколозите предупреждават за значителни щети от очакваните туристически орди.

Но все още регионът, на около 1500 км източно от Москва, е бяло петно на картата на туристическата индустрия. "Чебаркул не е готов за посетители, няма адекватни хотели, инфраструктурата е едва развита", каза туроператорът Олга Гервик. Дори Челябинск е далеч от „туристическа Мека“. Пътеводителят Lonely Planet нарича гвоздей на посещението на Челябинск обсипаната със скулптури пешеходна зона.

Сега обаче туроператори от целия свят за са затрупани със запитвания, а особено висок е интересът от страна на Япония. А и икономиката на региона, която в по-голямата си част е в съветски стил, се надява, че самият метеорит ще стане силна марка и може да послужи за привличане на така необходимите инвестиции. Местното правителство вече обяви, че бързо ще оправи улиците около езерото, използвано досега като курорт.

По-малко ентусиазирани от неочаквания щурм към Чебаркул обаче са астрономите в местния университет. Те се опасяват, че ловци на метеоритни фрагменти ще си вземат парчета за вкъщи и така науката ще загуби важна информация. 

Съвсем други грижи седмица след падането на небесното тяло имат много жители на Челябинск. Все още има стотици спукани прозорци. При температури под точката на замръзване хиляди чакат помощ от държавата, а мнозина се опасяват, че търговци на стъкла ще се възползват от спешната нужда на хората, за да вдигнат изкуствено цените си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още