IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийски магнат ще строи копие на "Титаник"

Разликата с първия кораб е, че той няма да потъне и ще носи пари, уверен е Клайв Палмър

12:00 | 29.08.12 г.
<p>
	Този път Титаник трябва да достигне крайната си цел. Снимка: Ройтерс</p>

Този път Титаник трябва да достигне крайната си цел. Снимка: Ройтерс

Австралийският магнат Клайв Палмър има визия за бъдещето и тя е „произведено в Китай“, пише Reuters.

Голяма част от състоянието на Палмър, който е учил право, но не е завършил университет, идва от имоти и продажба на права за добив на полезни изкопаеми на китайски инвеститори.

Сега, подкрепен от вярата си в бързоразвиващата се азиатска икономика, той иска китайска корабостроителница да построи неговия проект мечта - почти съвършено копие на "Титаник", с което да акостира в пристанището в Ню Йорк в компанията на холивудски звезди, негови приятели от върховете на Китайската комунистическа партия и наследници на пътниците, плавали с оригиналния кораб.

По думите му компания ще му правят китайски военноморски ескорт, както и ескорти от американската и британската флота.

Оригиналният "Титаник", най-големият лайнер в света при пускането си на вода, потъва на път за Ню Йорк след удар в айсберг през април 1912 г. При инцидента загиват 1517 пътници и екипаж.

Палмър твърди, че фирмата му Blue Star Line e подписала меморандум за взаимно разбирателство с китайската корабостроителница SinoTrans за построяването на "Титаник II".

Корабът ще има същите размери като старата версия и ще разполага с 840 стаи и девет палуби. Той обаче ще е с допълнителни мерки за сигурност, включително съвременни спасителни лодки и по-добра стабилност.

Ако всичко върви по план, "Титаник II" ще направи първото си плаване от Саутхемптън, Англия до Манхатън след четири години, твърди богаташът.

"Голямата разлика е, че нашият кораб няма да потъне и в крайна сметка ще започне да носи пари", допълва той.

Палмър натрупва състоянието си още като млад от продажбата на плажни имоти в щата Куинсланд, Австралия. След това се впуска в бизнеса с полезни изкопаеми точно навреме за минния бум в страната, предизвикан от апетита на Китай. 

Въпреки че не крие състоянието си, Палмър отказва да разкрие точния му размер. Според Forbes то възлиза на 795 млн. долара, а според австралийското месечно списание BRW той разполага с около 4 млрд. щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още