IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия трябва да почисти самолетните си гробища

Летищата на страната са задръстени от разлагащи се стари самолети, които блокират разширението на аеропортите, пише WSJ

15:36 | 08.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Летището в столицата Бразилия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Летището в столицата Бразилия. Снимка: Ройтерс

Бразилия се нуждае спешно от обновяване на своите препълнени летища. В края на краищата южноамериканската страна скоро ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2014 и на Олимпийските игри през 2016 г.

Но подготвителната работа се сблъсква с неочаквани препятствия. Навсякъде в страната около пистите за излитане и кацане са застанали самолети, който бавно, но сигурно, се разпадат на съставните си части, пише в свой репортаж Wall Street Journal.

Опустошените машини веднага се набиват в очите на всеки пътник. Те стоят върху летищата във влажния район на Амазонка, както и на пистите за излитане и кацане в оживения Сао Пауло. Без врати, с ръжда по двигателите, а понякога и по носа.

В тази тъжна флота е представен всеки вид въздухоплавателно средство. В Рио де Жанейро може да се види очукан от времето Boeing 737. В предверието на Амазония – Табатинга, носталгично настроените може да дойдат на собствен риск. Там обаче повече от 16 години е паркиран Douglas C-47 от дните на Втората световна война.

Изведените от експлоатация самолети са паметници на бурната история на бразилската авиационната индустрия. Стотици от тях са свалени на земята заради фалити през десетилетията, за да останат в правната ничия земя. Десетки от по-малки въздухоплавателни средства са били заловени при акции срещу търговци на наркотици.

Така че те гният в себе си, докато властите на Бразилия не могат да намерят решение на проблема.

Но в същото време нарастващите складове за самолетната скрап се превръщат в проблеми с олимпийски размери. Те блокират разширяването на летищата. А това е спешно необходимо, за да се отговори на прилива на спортните фенове от цял свят.

„Наистина понякога не знам къде да завлека следващия", казва Антонио Силвейра, мениджър на летището Juscelino Kubitschek в Бразилия. Някои от колегите му са стигнали до там, да се опитват да измият нежеланите паметници. Така пътниците може да бъдат подмамени да мислят, че току-що измитите самолети чакат разрешение за ползване.

В много латиноамерикански градове машините се срутват в средата на летищата. Във все още бедния район ръждясалите части не се хвърлят директно на боклука заради резервни части. Но Бразилия изпъква заради големия брой на своите самолети руини. Изгледът към тези руини не насърчава стремежа към аеронавигационна модерност.

В продължение на години ръководителите на въздушното движение в столицата Бразилия се оплакват от един и същи проблем. Те постоянно губят от поглед по-малките самолети при заход. На една и съща писта няколко трупа на джетове, сред които и Boeing 767 на авиокомпанията TransBrasil, са в състояние на разпад. Те блокираха изгледа и в крайна сметка бяха изтеглени на буксир.

Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ZawHeR
преди 12 години
Забравих да добавя, че нямах нерви да доизчета статията. Наистина е толкова отблъскващо неграмотна, че направо ужас. Вижда се, че и проблеми от друго естество има. Никола ги е посочил.Жалка история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ZawHeR
преди 12 години
Вече и Инвестор се напълни с неграмотни "писачи" и "драскачи"."...кацане са застанали самолети, който бавно, но сигурно..." - самолетите са в множествено число. "Който" е относително местоимение за единствено число. Наистина не мога да повярвам, че *** е свалил толкова нивото.Освен това думата е "преддверие", а не "предверие". Безумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още